Grauwe klauwier

Onlangs schreef Willie op haar weblog over de grauwe klauwier in Dwingelderveld. Omdat ik ook regelmatig in Dwingelderveld ben te vinden vroeg ik aan Willie in een privé-bericht waar ik dan moest zijn. Willie heeft me dat keurig uitgelegd en zo ging ik op pad. Na lang speuren met de verrekijker heb ik de grauwe klauwier in een flits voorbij zien komen, maar het was ook niet meer dan dat. Een week later ben ik er weer naartoe gegaan. Ik zat nog maar goed en wel op het bankje en warempel de grauwe klauwier vloog voor mij langs en streek neer op een lage tak van een enorme eikenboom.

Met de bridgecamera kan ik ver inzoomen, maar een dergelijke camera heeft ook beperkingen en dat heb ik op dat moment wel gemerkt. Het licht werkte niet mee en  de grauwe klauwier had ik ook nog eens een donker plekje gekozen. Toch ben ik wel blij met deze fotoserie.

De grauwe klauwier staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als ‘bedreigd’. De afname van de grauwe klauwier in de vorige eeuw heeft zeker te maken met de aftakeling van het agrarisch buitengebied. Vooral het verdwijnen van talloze heggen en struwelen en de forse afname van veel grote insecten heeft een slechte uitwerking gehad op de soort. Verder speelde het verdwijnen van woeste gronden en verruiging door zure regen – speciaal in de duinen – een rol. Heeft zich door uitgekiend beheer hersteld in natuurgebieden in Oost- en Noordoost-Nederland. Herstel in de duinen blijft nog achter. Bron: site van de vogelbescherming.

Het is wel verslavend want nu wil ik binnenkort nogmaals terug om te proberen betere foto’s te krijgen. Voor een prachtige fotoserie van dit vogeltje verwijs ik naar het het weblog van Willie.

 

12 thoughts on “Grauwe klauwier

 1. prachtig Jetske, wat en mooi bofje is het toch, hier vlabij in de peel heeft ook jaren een koppeltje gezeten… helaas vogelaars zijn té ver gegaan, en het diertje is niet meer terug gekomen, heb er wel eens ruzie over gemaakt met ze, voor hun was dé foto belangrijker dan het dier….
  ik zou de locatie nooit meer prijsgeven als ik er een weet.. niet iedereen is respectvol.. maar jij hebt dit weer prachtig gevangen

  Liked by 1 person

 2. Ik kende dit vogeltje niet eens! Kun je nagaan, wat een prachtig mooi exemplaar en ergens, doet het mij ook een beetje aan Zorro denken, het maskertje.

  Werkelijk waar, jij vertelt dat de camera niet mee wilde werken, het staat er toch maar mooi op!

  X

  Liked by 1 person

 3. Leuk hoor Jetske dat je hem gevonden hebt, ook al ging het de eerste keer niet zoals je had gehoopt. Gelukkig had je de tweede maal meer succes en deze bijzonder vogel mooi hebt kunnen fotograferen. Misschien lukt het een volgende keer om de jongen en/of het vrouwtje vast te leggen, tenminste als het broeden succesvol is verlopen. Zou wel de “kers op de taart” zijn als dat lukt. Alvast succes.

  Liked by 1 person

 4. Ik vind ‘t weer knappe foto’s. Maar ja, ik weet dat jij tegenwoordig net wat kritischer bent dan ik. 😉
  Mooie vogel met zijn maskertje. Deze zitten denkelijk zo ver van de bewoonde wereld dat ik ze wel nooit onder ogen zal krijgen. Maar wetend dat jij vast nog mooiere foto’s gaat maken waar ik dan weer van mee mag genieten, is dat ook helemaal niet erg.

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Grauwe klauwier in de herkansing | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.