Een specht voert jongen

Op een namiddag fietste ik over een fietspad in Drenthe. Plotseling hoorde ik een piepende boom. Een bijzondere gewaarwording.

Al snel ontdekte ik het gat waar het piepende geluid vandaan kwam. In een eikenboom zat een nest met met jonge spechten. Om een goed beeld te schetsen van mijn waarneming maakte ik er een filmpje van.  Na een korte opname liet ik het nest en de ouders met rust. Op grote afstand stelde ik mij verdekt op en richtte mijn camera op de boomstam. Ik maakte ook een paar korte filmpjes van de ouder die kwam voeren. Het geheel heb ik aan elkaar gesmeed en het resultaat is hieronder te zien.

Ik heb daar best een tijdje staan posten en foto’s gemaakt van de specht. Gekleed in korte broek en blouse met korte mouwen was dat geen pretje. De neefjes (mietsen) wisten me wel te vinden. Deze foto’s zijn gemaakt met de Nikon bridgecamera.

Een paar dagen later ben ik nog een keer teruggegaan met een andere camera. Voor die gelegenheid had ik alle lichaamsdelen bedekt. Alleen mijn neus en ogen waren nog vrij. Ook toen werd ik aan alle kanten belaagd door dorstige neefjes, maar ze kregen op deze manier geen kans om mijn bloed te drinken. Deze foto’s zijn gemaakt met de Canon spiegelreflex met 70 – 200 mm zoomobjectief.

11 thoughts on “Een specht voert jongen

 1. Wat een geluk had jij daar om dit nest te ontdekken. Je bent er mooi in geslaagd om de ouder(s) in alle rust gade te slaan en ze tevens op de gevoelige plaat vast te leggen. Het leven zit vol kleine verrassingen, als je die weet te waarderen dan vindt je ook telkens een stukje “geluk”.

  Liked by 1 person

 2. Wauw, jij boft Jetske! Wat gaaf weer en mooi om te zien, en de piepende boom, hahaha kan mij voorstellen dat het even raar is. Mooi dat ze ook zo zaten dus, niet zo hoog, denk ik?

  Wat je vertelt over de neefjes, herkenbaar ook, als ik van tevoren weet dat ik de natuur in wil voor foto’s dan trek ik ook mijn spijkergoed aan en zoveel mogelijk bedekt, als is het om de brandnetels en de bramen te weren eventueel. Maar ook hierom inderdaad. Maar ja, het komt tegenwoordig weleens voor dat ik denk, ik ga even mee naar de garage, vervolgens eindig ik in natuurgebied met niets bij mij, wel mijn camera, maar geen extra kleding, hahaha

  X

  Liked by 1 person

 3. ahhhh wat een gaaf gezicht is dat toch hé Jetske, genieten van die kleintjes,
  wat zit de natuur toch prachtig in elkaar,
  ik heb het filmpje door laten lopen terwijl ik zit t e tikken hoor ik ineens je grutto’s op de achtergrond 🙂
  grappig geluidje is dat toch ook,

  die neefjes…….. ‘t is da de zwaluwen en vleermuizen er zo gek op zijn 🙂

  Liked by 1 person

 4. Piepende bomen, voorbij flitsende roodgele snavels … ik verbaas me nergens meer over.
  Maar je scherpzinnigheid heeft je weer een paar fraaie fotoseries en een erg leuk filmpje opgeleverd.
  En toegegeven, als je ze zo naast elkaar toont, zit er toch wel wat kwaliteitsverschil tussen beide camera’s. Misschien moet je dat dus maar niet te vaak doen. 😉

  Liked by 1 person

 5. Ik vermoede al dat je veel insecten op je af waren gekomen was goed te zien in het filmpje al dat mini vlieg verkeer
  Een prachtige serie van deze specht bij het voeren van de jonge spechten 👍 die bridge camera is zijn geld wel waard

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.