IJsvogel en ijs

Vorige week zondag was ik voor zonsopkomst in De Weerribben. Mijn eerste foto is genomen tijdens het blauwe uur. 

Ik wilde graag nog een keer de ijsvogel vastleggen. Door vroeg op pad te gaan was ik als eerste in de vogelkijkhut en koos een plekje op de eerste rang. In totaal heb ik er anderhalf uur doorgebracht voordat ik onderstaande serie bij elkaar had gesprokkeld.  Ook al zijn de vogeltjes van zichzelf wel fotogeniek, ze kiezen niet altijd het een fotogeniek plekje.

Hier zat de ijsvogel op een prachtig plekje, maar die was weer wat ver verwijderd van mijn camera.

Volgens deskundigen beleven de ijsvogels het beste seizoen in 40 jaar tijd. Dit komt door de zachte winters van de afgelopen jaren. In koude winters sterven relatief veel ijsvogels. De laatste echte periode van kou was eind februari/begin maart in 2018.

Op basis van honderden tellingen door vrijwilligers in december schat men dat er grofweg vierduizend ijsvogels in het land zijn.

De laatste keer dat het landelijk totaal aan ijsvogels werd geschat was in 2015. Dat jaar was ook een goed jaar voor ijsvogels. Ook in dat jaar schatte men het aantal ijsvogels op vierduizend.

De ijsvogel is een vogel die veel jongen kan krijgen. De ijsvogel kunnen twee tot drie nestjes per seizoen krijgen en daarbij wel zes tot zeven eieren per keer leggen.

Ook de verbeterde waterkwaliteit speelt een rol. Het water is helderder waardoor ijsvogels eenvoudiger kleine visjes kunnen vangen.

In de naam van deze vogel zit het woordje ‘ijs’. IJs en ijsvogel hebben echter niets met elkaar te maken of het moet zijn dat ijs de grootste vijand is van de ijsvogel. Onderstaande foto maakte ik in februari 2018. Op de achtergrond is de vogelkijkhut te zien waar ik bovenstaande serie maakte. Mochten we weer zo’n winter krijgen als in februari/maart 2018 dan holt de populatie ijsvogels snel achteruit.

Op internet vond ik een site met mooie foto’s van de ijsvogel. Tevens staan er op die site verschillende theorieën over de oorsprong van de Nederlandse naam van de ijsvogel. Zie deze site.

11 thoughts on “IJsvogel en ijs

 1. Wat een prachtige blauw uurtje, dat toont het onmiddellijk.
  De ijsvogel, zit er een beetje jaloers naar te kijken. Nog nooit in levende lijve gezien maar ik word blij van die foto’s van jou, ze zijn werkelijk heel mooi. Dat is een prachtig vogeltje….
  Leuk die site met verwijzing naar de oorsprong van de naam.

  Liked by 1 person

 2. Ijsvogels zijn gewoon prachtig om te zien. Hier heb ik ze nog niet gespot, waar ik ook ben of was. In Almere, zie ik ze gewoon bij mij achter in het park langs het water, daar nestelen ze ook volgens mij. althans een paar jaar terug. Gezien ik al een tijd niet geweest ben. Maar daar… zie ik ze bijna als normaal inderdaad, blijf er niet voor staan of zitten, maar glimlach als ik ze zie vliegen en ga door.

  X

  Liked by 1 person

 3. Mooie aansprekende serie. De foto van het blauwe uurtje komt mooi over, het verstilde water is prachtig. De ijsvogels staan er erg mooi op, vooral de laatste twee tonen de vogel erg mooi. Afgelopen dagen ligt er hier wel ijs op de meeste slootjes, zal niet leuk zijn voor de ijsvogel, vissen is nu vrijwel onmogelijk. Maar het zal niet van lange duur zijn is de verwachting gelukkig.

  groeten, Hanry

  Liked by 1 person

 4. Hoe geweldig is dat, wanneer je geduld ook nog beloond wordt. Prachtige foto’s leverde het op. Bedankt voor je bespreking van deze prachtige vogel waarvan iedere fotograaf droomt om hem ooit eens te mogen vastleggen. Ook nog dank voor de interessante link Jetske.

  Liked by 1 person

 5. ohhhhhhhhhhhhhh ademloos mooi om te zien,
  zó mooi, ik ken geen mooier blauw schichtje wat over het water sjeest….
  pipe piep en weg is íe,
  ademloos mooi jetske…
  wat een geluksgevoel moet je dan hebben hé 🙂 ❤

  Liked by 1 person

 6. wat een geweldige serie foto’s van deze ijsvogels,
  heeeeel lang geleden is het mij ook één keer gelukt daarna nog wel eens een flits gezien,
  maar nooit meer kunnen fotograferen, fijn ook je info er bij weetjes die ik niet wist over dit vogeltje.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.