Bij de grutto’s

Afgelopen week ben ik naar de Ryptsjerksterpolder gereden. Dit natuurgebied ligt ten noordoosten van Leeuwarden. Ieder jaar strijken daar duizenden grutto’s neer na hun lange reis vanuit het zuiden. Vanaf de parkeerplaats wandelde ik naar het bruggetje.

9J0A9844x

Vanaf het bruggetje had ik een mooi zicht op de Koaiboutfeart.

9J0A9847x

Vanuit de auto had ik gezien dat het waterpeil in dit plas-drasgebied al flink was gezakt. Dat betekende automatisch dat de grutto’s heel ver weg zouden zitten. Met de verrekijker liet ik mijn blik glijden over de duizenden vogels. Ik zag smienten, ganzen, meeuwen, grutto’s, kieviten en aalscholvers. Met de Nikon bridgecamera zoomde ik flink in. Ik had al gelijk door dat de vogels te ver weg zaten. Op de computer werd mijn vermoeden bewaarheid. Het heeft geen bruikbare foto’s opgeleverd.

9J0A9849x

In maart 2019 was ik ook in de Ryptsjerksterpolder. Toen was ik er twee weken eerder. Het water stond toen tot aan de dijk. De duizenden vogels waaronder de grutto’s zaten toen dichterbij. Dit jaar was ik dus te laat.

9J0A5155-2x

Terwijl ik met deze post bezig was zocht ik meer informatie op internet. Ik kwam toen terecht op deze site van Vroege Vogels. Daar las ik over een interessant veldonderzoek naar het trekgedrag van grutto’s. Filmer Herman Zeilstra kreeg de kans om de jonge grutto’s, van ei tot uitvliegen en de terugkeer, van zeer dichtbij te filmen. De documentaire werd uitgezonden op 13 maart bij NPO2 en op 14 maart bij Omrop Fryslân. Zie Omrop Fryslân.

Omdat het deze keer niet is gelukt om de grutto’s in de Ryptsjerksterpolder vast te leggen laat ik hier een aantal foto’s zien die ik heb gemaakt in maart 2019. *Klik op de foto voor groot formaat*

In 2019 heb ik ook een filmpje gemaakt.

Gelukkig was ik niet alleen voor de grutto’s naar het hoge noorden gereisd. Ik heb het gecombineerd met een bezoek aan mijn lieve voormalige collega. Onder het genot van een heerlijke lunch hebben we gezellig bijgepraat. Als vanouds. Toen de jongens uit school kwamen hebben we met elkaar een wandeling gemaakt in de natuur.

9J0A9897x

Vanwege het broedseizoen waren de meeste wandelroutes niet toegankelijk en stonden we meerdere keren voor een afgesloten hek. Gelukkig vonden we uiteindelijk deze route.

9J0A9898x

Deze jongens zijn echte buitenjongens. Het was dan ook heel gezellig om zo met elkaar op pad te gaan. De oudste test hier zijn onderwatercamera.

9J0A9890x

Jongens zijn geen jongens als ze niet even proberen hoe ver ze kunnen gaan. Natuurlijk stopten ze net op tijd voordat hun laarzen volliepen met water.

9J0A9901x

Ik heb dan geen acceptabele foto’s van de grutto’s kunnen maken, de dag was in ieder geval zeer geslaagd.

13 thoughts on “Bij de grutto’s

 1. Jammer dat de grutto’s alweer vertrokken waren naar hun broedgebied.
  De situatie is er ongeveer vergelijkbaar met een jaar geleden, toen ben ik er aan het begin van de coronacrisis nog even geweest. Je had er nu in ieder geval goed weer bij, koud maar wel met een helder blauwe lucht. En dan is het met een leuk persoon aan je zijde en twee jongens van het platteland als dankbare fotomodellen al snel een geslaagde dag.

  Liked by 1 person

 2. Jammer dat de vogels zo ver weg zaten maar gelukkig heb je nog de mooie foto’s en film uit 2019. De laatste foto is ook prachtig, zonder tekst is duidelijk wat ze willen……mooi ook net die wolken en blauwe lucht.

  Liked by 1 person

 3. Erg jammer dat de grutto’s niet ter plekke meer waren, een teleurstelling als je je daar op hebt verheugd. Het filmpje is wel leuk, al was het van vorig jaar. Gelukkig viel je dag verder niet helemaal in het water, en was de wandeling met je oud collega en haar jongens geslaagd.

  Liked by 1 person

 4. Hahahahaha, en ik maar blij zijn als ik al 2 grutto’s weet te vangen met mijn camera, wowwwwwwwww wat zijn het er veel zo, prachtig, en ook al was je dit jaar te laat. De jongens zijn echte buitenjongens, dat is zo ook te zien, en ik ben blij dat mijn kleinzoon dat ook lijkt te zijn en worden nu al.

  Persoonlijk vind ik het dan leuker om dit samen met kinderen te doen zo’n tocht, en je weet nooit wat je tegen komt samen!

  X

  Liked by 1 person

 5. Nou het was zeker een geslaagde dag! Leuk en gezellig om je eindelijk weer eens te zien. Volgend jaar proberen wij het gewoon nog een keer ;-p. Hopelijk zie ik je wel eerder.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.