Smaragdlangsprietmot

Terwijl ik nog bezig was met het fotograferen van de boterbloemen zag ik dat Jan een eindje verderop druk bezig was met het vastleggen van iets…

Ik liep naar hem toen en hij wees mij op een insect. Later op de computer bleek het te gaan om een dansvlieg. Door de wind danste de vlieg inderdaad flink heen en weer…

Mijn app voor het determineren van insecten gaf aan dat het de akkerdisteldansvlieg (Empis livida) is. Maar die vliegt pas in juni. Een akkerdisteldansvlieg zit o.a. op akkerdistels en die bloeit nu nog niet. Wie het weet mag het zeggen.

Vlakbij de dansvlieg zat een andere insect. Door de macrolens zag ik al direct dat het beestje enorme lange sprieten had. Mijn kennis over de natuur is door de jaren heen, dankzij de fotografie wel dusdanig verbeterd dat ik de familie, langsprietmot al snel kon plaatsen.

Volgens de app en internet zou het kunnen gaan om de smaragdlangsprietmot. Door de bewolking en de harde wind was het geen macro-weer. Dat zal vandaag en de de komende dagen ongetwijfeld anders zijn. Lekker genieten van de lang verwachte zon.

9 thoughts on “Smaragdlangsprietmot

 1. De mijne zegt zilvervlekdansvlieg maar of het de waarheid is???
  In elk geval prachtige foto’s en het is een dansvlieg šŸ˜ boven een boterbloem. Heerlijk mooi.
  Voor de mot geeft hij voor 50% het zelfde. Neen de laatste tijd geen macroweer! Maar misschien wel de komende dagen. Geniet van het mooie weer Jetske!

  Liked by 1 person

 2. Da’s nog best lastig om die insecten op naam te brengen, maar ze staan er wel mooi op ondanks de wind. Het dansvliegje komt mij wel bekend voor al wist ik de naam niet, maar de smaragdlangsprietmot heb ik nog nooit gezien. Wel indrukwekkend lange antenne’s heeft het diertje, vanaf nu zal ik er op letten of ik ‘m tegenkom. šŸ˜Š

  Liked by 1 person

 3. Ik geef het toe, jouw langsprietmot was een stuk mooier dan het insect dat ik op de korrel had. šŸ™‚
  Die langsprietmotten heb ik – intussen al gauw een jaar of tien geleden – eens bij tientallen gezien in de struiken langs het pad naar de vennetjes.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.