Smienten in Jan Durkspolder

Jan en ik wandelden naar de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder.

Vanuit de kijkhut hadden we zicht op mooie wolkenluchten.

In de verte dobberden wel honderden smienten op de plas. In Nederland broeden slechts enkele paartjes, maar in de winter is de smient talrijk aanwezig. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland om te overwinteren. Een aanzienlijk deel van de Noordwest-Europese populatie overwintert hier: het zijn er honderdduizenden. Zo staat er op deze site vermeld.

Plotseling ging de hele groep op de vleugels om vervolgens een eindje verder weer neer te strijken. Dit proces herhaalde zich een aantal malen.

Nadat we daar best een tijd hadden gezeten werden we toch zo langzamerhand wat koud en besloten we op te breken.

We wandelden terug naar de auto en vervolgden onze weg richting Earnewâld.

13 thoughts on “Smienten in Jan Durkspolder

 1. Het massale opvliegen levert altijd mooie beelden op, met snel reageren heb je ze mooi vast kunnen leggen. De beelden met de molen springen er voor mij bovenuit. De hele lucht gevuld met smienten mooi tegen die achtergrond. Super.

  Liked by 1 person

 2. Hij lijkt verdacht veel op de mijne, maar jij hebt er ook weer een mooie serie van gemaakt. De omgeving rond de kijkhut kan ik na al die jaren intussen wel dromen, maar het decor verandert toch wel voortdurend door zon en wolken. En al die smienten waren toch ook weer een bijzondere waarneming, net als de nonnetjes vandaag.

  Liked by 1 person

   • Toch zaten er nog steeds vrij veel smienten, vond ik. Ze zaten in groepjes in de luwte langs vrijwel de hele lengte van de plas, dacht ik.
    Met een beetje croppen is er wel wat te maken van een aantal van de foto’s van de nonnetjes. Ze zijn in ieder geval wel herkenbaar. Maar toch jammer dat ze zo ver weg bleven. Desondanks was het ook vandaag weer een mooie en geslaagde dag!

    Liked by 1 person

 3. Pingback: De rietsnijder | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.