De Muy en Galloway runderen

Tijdens onze vakantie op Texel maakten we een wandeling in De Muy.

De Muy is een jong duingebied waar de invloed van het zoute water verdwenen is. In tegenstelling tot in De Slufter is de mens er hier wel in geslaagd om een stuk strand in te polderen. Er is een dijkje aangelegd dat het gebied van de zoute Sluftervallei scheidt. Doordat er later nieuwe stuifdijken op het strand zijn aangelegd, steeg het grondwater en ontstond de Muyplas. Bron is deze site.

Toen we de hoek om gingen zagen we dat we een probleempje hadden. De kudde Galloway stond in de buurt van het pad. Mijn doel lag aan het einde van dit pad. Daar lag namelijk de poel waar ik vorig jaar de kwakende kikkers heb gefotografeerd. Dan zou ik wel langs de kudde moeten. Mijn man was heel resoluut, hij ging er niet langs. Ik twijfelde.

Terwijl ik nog stond te dubben kwam er een echtpaar aanfietsen. Ze stapten af, overlegden samen en wandelden vervolgens tussen de kudde door. Onderwijl maakten ze nog een aantal foto’s. De koeien reageerden niet op hen. Het jong ging rustig door met drinken en de rest ging geen stap aan de kant.

Dat gaf mij moed en ik besloot het te wagen. Ik liep echter niet vlak langs de koeien, maar zo ver mogelijk bij hen vandaan. Ondertussen maakte ik snel een aantal foto’s.

Toen ik aan de andere kant was werd ik teleurgesteld, er was daar geen kikker te bekennen. Mijn missie was dus voor niets. Er kwam uit tegenovergestelde richting een man met een aangelijnde herdershond aan gejogd. Ik was benieuwd of hij de kudde zou passeren. Hij stopte vlak bij mij en drukt mij op het hart om niet door de de kudde te wandelen. Hij ging rechtsomkeer. De man wist niet dat ik er al tussendoor was gelopen en ik moest wel dezelfde weg terug. Er was geen alternatieve route. De man had mij bang gemaakt, terwijl ik even daarvoor nog vol zelfvertrouwen was. Zo blijkt maar weer hoe dat werkt in het leven. Door de wandelende fietsers had ik vertrouwen gekregen, door de man met de hond werd ik bang gemaakt. Ik gebruik deze ervaring weer bij het coachen van stagiaires op mijn werk.

Ondanks mijn angst ben ik er wel weer tussendoor gegaan.

14 thoughts on “De Muy en Galloway runderen

 1. Ruim om de koeien lopen lijkt me wel kunnen, in de duinen lopen schotse hooglanders en daar moet je ook ruim omheen gaan. Je hebt altijd mensen die zo dichtbij mogelijk gaan voor een foto ofzo. Of zelfs dat hun kind samen met de koe op de foto moet. Als er jongen bij zijn is extra voorzichtigheid wel nodig. En ik denk bij twijfel niet doen….ha ha zei de wijze vrouw… Er zal niet echt vaak wat gebeuren maar soms raken de beesten geΓ―rriteerd en vallen aan, ik heb ze wel gesproken bij het bezoekerscentrum in de duinen bij Castricum.

  Liked by 1 person

 2. Zo’n kudde kan best wel indruk maken…. wanneer je de dieren de ruimte laat bij het passeren maakt het hen meestal niets uit. Ook in de Alpen kwam ik vaak koeien tegen op vaak smalle paadjes…. da’s dan wel andere koek, want de koeien hebben meestal geen zin om van het pad af te gaan, zeker niet als de hellingen steil zijn. Dan heb je wel een probleem en dan kan je niet anders dan om ze toch aan te zetten op plaats te maken.

  Liked by 1 person

 3. LOL πŸ™‚ Wat een schijtert ben jij zeg πŸ™‚ Net als hooglanders zijn het van die allerliefste viervoetertjes. Je kan de stemming van de dieren makkelijk peilen vanaf een afstandje maar stel dat de hond even achter de dieren heeft aangejaagd ? dan kan je beter een tijdje uit de buurt blijven.

  Prachtig gebied trouwens. Op je foto’s mooi te zien

  Liked by 1 person

  • πŸ˜‚
   Ik ben vaak eerder wat overmoedig dan een schijtert. πŸ’ͺ De twijfel sloeg pas achteraf toe, maar toen moest ik nog terug. Zo zie je maar weer wat bangmakerij van andere mensen kan doen.

   Like

 4. Mijn ervaring is dat het meestal wel wat meevalt met dit soort grazers.Over het algemeen zijn het goeierds, waar je rustig langs kunt lopen. Maar je moet ze niet gaan uitdagen of schrik aanjagen natuurlijk. En als er kalf in de buurt is, kun je daar zekerheidshalve ook maar niet te dichtbij komen. Maar angst vooraf …? Nee, dat lijkt me niet nodig.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.