De kwaakblazen van de kikkers

Op dag 5 van onze vakantie op Texel maakten mijn man en ik een wandeling door De Muy.

Tijdens het broedseizoen zijn grote delen van De Muy niet toegankelijk, maar er bleef nog genoeg over om te verkennen. Wij verkenden het gebied te voet. Maar ook per fiets of per of e-scooter kun je het gebied doorkruisen.

Kenmerkend aan dit gebied zijn de grote plassen die gevuld zijn met een ontelbaar aantal kwakende kikkers. Onderstaande foto heb ik genomen vanaf grote afstand.

Toen ik dichterbij kwam verdwenen ze allemaal onder water. Ze voelden de trilling dat werd veroorzaakt door het lopen. Na een tijdje wachten kwamen ze één voor één weer boven. Tijdens de paartijd zijn ze minder schuw. De kikkers moeten sowieso weer naar boven om adem te halen en in de paartijd hebben de kikkers een extra drive om hun paring te vervolgen. Het zijn alleen de mannetjes die kwaken. Ze doen dit om vrouwtjes te lokken. Hoe groter de kwaakblaas, hoe harder het kwaken klinkt. 

10 thoughts on “De kwaakblazen van de kikkers

 1. Geweldig leuk al die kwakende kikkers in koor, ze kunnen enorm tekeer gaan met z’n allen. Maar ook een fascinerend gezicht al die bolle blaaskaken in zo’n groep. Mooie serie inclusief de beelden van de Muy!

  Liked by 1 person

 2. Altijd mooi zo’n kikkerconcert. Het heeft je ook weer mooie foto’s opgeleverd, vooral die laatste is prachtig.
  Het doet me denken aan die ene keer dat we in het Weinterper Skar ook eens zo’n mooi kikkerconcert hebben bijgewoond. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Laatste tijd wandel ik nogal in omgeving van Giethoorn. Als je de toeristische herrie in het dorp achter je laat en je de natuur inloopt richting Wanneperveen wordt je verwelkomt door het massale gebrul van kikkers 🙂 Als muziek in m’n oren.

  Je brengt het hier prachtig in beeld Jetske

  Liked by 1 person

 4. Pingback: De Muy en Galloway koeien | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.