Gezellige huismussen

In deze tijd van het jaar zijn er steeds minder zingende vogels te horen. Veel vogels zingen om hun territorium te verdedigen tegen concurrerende vogelmannen en in de smaak te vallen bij de vrouwen. Nu loopt het broedseizoen voor veel soorten op z’n einde en de zangvogels vallen stil. De vroege broedsels zijn al uitgevlogen, van andere worden de jonge vogels nog even gevoerd. De komende weken beginnen sommige zelfs al aan de trek naar het zuiden. In onze tuin is geen koolmees of pimpelmees meer te zien. Er scharrelt nog een enkele merel rond en gelukkig laten ze hun zang ook nog wel horen. Het zijn vooral de huismussen die zorgen voor het nodige vertier in onze tuin.

De huismussen ‘opereren’ het liefst in een groep. Ze scharrelen graag op het dak, onder de zonnepanelen rond de schoorsteen. Ze hebben o.a. een nestje onder de dakpannen. Het ene broedsel is nog niet uitgevlogen en ze zijn alweer met het volgende bezig.

Ze scharrelen hun kostje bij elkaar in de bloemenborders, tussen de mais en in de bomen. Ze pikken een graantje mee bij de kippen. En van tijd tot tijd nemen ze een zandbadje naast het kattenkruid.

Door de vijver is er altijd voldoende water voor handen. Als door verdamping het niveau in de vijver te laag is en ze niet vanaf de rand kunnen drinken, gebruiken ze de helling. Verder staan er in onze tuin op diverse plaatsen drinkwaterbakjes.

En als laatste, een mus in de vijgenboom. Kortom, we zijn blij met al die gezellige huismussen in de tuin.

9 thoughts on “Gezellige huismussen

 1. Ook dit is weer een mooie serie.
  Hoewel het er minder zijn dan bij jullie, zorgt een groepje (jonge) huismussen ook hier regelmatig even voor wat gezelligheid. Vorige week zaten er een stuk of vijf in klimop van de pergola boven de vijver.

  Liked by 1 person

 2. Leuk om het mussenvolkje in je tuin te mogen observeren, ze lijken het er echt naar hun zin te hebben.
  Dat er nu al soorten zijn die aan hun trek beginnen, hand in nooit verwacht…. het voelde aan alsof de zomer op zijn einde loopt….
  Groetjes en hou het koel de komende dagen.

  Liked by 1 person

  • Ze hebben het zeker naar de zin, maar dat komt niet door ons mensen maar door de scharrelkippen. Waar scharrelkippen zijn, zijn ook mussen. Ze eten en drinken met de kippen mee. Kippen krabben totdat ze zwarte grond hebben en dat is ideaal voor een zandbad voor de kippen én de mussen.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.