Schokland, terp de Zuidert

Onlangs zijn we met vier dames van de interessegroep, fotografie op stap geweest naar Schokland. Bij het bezoekerscentrum liggen grote rotsblokken. Deze gletsjerstenen zijn geschonken door de Noorse gemeente Ringerike aan de gemeente Noordoostpolder vanwege hun vriendschappelijke betrekkingen. Op deze site kun je er alles over lezen.

Eeuwenlang is Schokland een eiland in de Zuiderzee. Met de aanleg van de Noordoostpolder komt Schokland in 1942 midden in nieuw polderland te liggen. Als een vis op het droge. Schokland en omgeving blijkt een archeologische goudmijn. Het gebied heeft lange tijd onder water gelegen. De ondergrond is daardoor vrijwel onaangetast gebleven. Door het bestuderen van op elkaar liggende bodemlagen is de wordingsgeschiedenis in kaart gebracht. Over een periode van tienduizenden jaren zijn de (pre)historische landschappen gereconstrueerd. Prachtige archeologische vondsten tonen aan dat hier al duizenden jaren geleden mensen wonen.

Het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ heb ik een half jaar geleden gelezen. In dit boek vertelt Eva Vriend over de geschiedenis van de Zuiderzee wat later het IJsselmeer werd. Ook over Schokland wordt in dat boek geschreven, over de vele overstromingen en de bittere armoede. Nadat we ons hebben laten informeren in het bezoekerscentrum en met hulp van een plattegrond gingen we op stap. Wat het weer en de wolkenluchten betreft hadden we het niet beter kunnen treffen.

Toen we al een flink stuk gewandeld hebben keken we terug naar de Middelbuurt. De buurt waar we gestart waren. De kerk in de Middelbuurt wordt regelmatig gebruikt als trouwlocatie.

Op de middag dat wij er waren was er ook een trouwerij.

Na een tijdje kwamen we aan bij terp, de Zuidert. Terp de Zuidert was de kleinste woonbuurt op Schokland. In de 19e eeuw woonden hier circa 70 mensen.

De terp werd bewoond vanaf 1400. In 1775 zijn de huizen door brand verwoest en daarna heropgebouwd. De Zuidert met destijds 14 gezinnen is in 1855 ontruimd, waarna vier jaar later geheel Schokland ontruimd werd. De terp is tegenwoordig een rijksmonument. Op de terp is een woning en een waterput gereconstrueerd. Bron is Wikipedia.

De lucht zag er dreigend uit, toch hebben we geen drup regen gehad. De voorspelde regen zou pas ‘s avonds vallen.

Op onderstaande foto staan het huis en de waterput op de foto.

Wordt vervolgd.

11 thoughts on “Schokland, terp de Zuidert

 1. Een boeiend stukje Nederland dat ooit geen land was ๐Ÿ™‚ Het boek moet ongetwijfeld erg interessant om lezen zijn. Van het bestaan van de Zuiderzee had ik weet maar al het andere maakt mij, dank zij je blog, weer een stukje slimmer. Bedankt Jetske.

  Liked by 1 person

 2. Meestal gaat mijn fiets mee achterop de auto als ik fotosafari ga. Zo heb ik ook een tijd geleden schokland en omgeving verkend en ben ook bij de terp en het huisje geweest. De wolkenluchten zijn echt mooi op je foto’s Jetske. Ik heb eens gelezen dat in 1859 burgemeester Gerrit Jan Gillot het bevel gaf om het eiland te ontruimen omdat het eiland te klein werd en inteelt schering en inslag was. Raar volkje die Schokken ๐Ÿ™‚

  Liked by 1 person

 3. Mooie serie weer, de lucht werkte lekker mee met die prachtige wolkenformaties.
  Er was in juni een interessante vierdelige documentaireserie ‘Eens ging de zee hier tekeer’ met Huub Stapel te zien op NPO 2. Hierin werd het verhaal van de Zuiderzee vanuit verschillende standpunten belicht. Ook de geschiedenis van Schokland kwam er uitgebreid in aan de orde.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.