Schaatsers op een grijze dag

Afgelopen week hadden we prachtig winterweer. Er lag een mooi ijsvloertje, er was rijp en het zonnetje scheen. Het kon niet mooier. Omdat ik tijdens die mooie dagen moest werken kon ik er niet op uit om te fotograferen. Ik had al mijn hoop gevestigd op de vrije vrijdag en de geplande fotodag samen met Jan.

Het pakte echter op deze vrije vrijdag heel anders uit dan ik me had voorgesteld. Van prachtig zonnig winterweer was geen sprake. De intredende dooi en een dicht wolkendek gooide roet in het eten. Toch zijn Jan en ik wel samen op stap gegaan. Via binnenwegen kwamen we aan in De Weerribben. Tot onze verbazing werd daar ondanks de dooi wel geschaatst. Het is altijd bijzonder om te zien wat natuurijs met mensen doet. Of het nu wel of niet verantwoord is, sommige mensen ‘moeten’ schaatsen. Het kostte nogal wat moeite om op het ijs te komen. Een enkeling haalde al een nat voetje voordat de tocht was begonnen.

Terwijl we daar stonden te fotograferen was er ook een journalist van De Telegraaf aanwezig. Hij maakte foto’s en stelde vragen aan de schaatsers. De schaatsers kwamen van heinde en ver om hier te gaan schaatsen. Zijn hamvraag was: ‘Wat bezielt je om hier te gaan schaatsen op onbetrouwbaar ijs?’ Een schaatser noemde het schaatskoorts wat te vergelijken is met verliefdheid. Ook dat kun je niet tegenhouden…

Ik houd altijd mijn hart vast, als er maar geen mensen door het ijs zakken en er geen slachtoffers vallen…

Nadat we genoeg hadden genoten van de schaatsers, de verhalen en de gezelligheid en we voldoende foto’s hadden genomen vervolgden we onze weg…

12 thoughts on “Schaatsers op een grijze dag

 1. Je het er nog steeds wel zin in, zie ik … Ik heb zelden zo snel een verslag van een gezamenlijke fotodag van je zien verschijnen. πŸ˜‰
  Maar je schrijft het in woord en beeld weer heel mooi. De dag had nauwelijks mooier kunnen beginnen dan daar bij de eerste schaatsers en die fotojournalist. Terwijl ik je foto’s bekijk, blijf ik me verbazen over het feit dat mensen op die petgaten en die brede vaart schaatsten. Afijn, gelukkig hebben we geen ernstiger ongelukken meegemaakt dan een ‘kletspoot’ en die ene wonderlijke valpartij. πŸ™‚

  Liked by 1 person

 2. De passie was er duidelijk en haalde het zelfs van de licht stijgende temperaturen. Mooi fotoverslag van het schaatsgebeuren op natuurijs. Ook hier mochten we vanaf vandaag schaatsen op een groot ven op de kalmthoutse Heide op de grens B/NL. De microbe heeft zich duidelijk al tot over de grens verspreid πŸ™‚

  Liked by 1 person

  • Jan en ik zeiden nog tegen elkaar dat op en naast natuurijs de stemming meestal opperbest is. Het doet de mensen goed. Schaatsen verbindt.
   Als kinderen waren we graag op de ijsbaan van natuurijs. Daar trof je dan ook kinderen van andere scholen. Er bloeide dan soms ook liefde op. We waren tieners en durfden elkaar nog niets eens een kusje te geven, maar leuk was het wel. πŸ’žπŸ˜Š

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.