De Schaatser

Tijdens de koffie herinnerde Jan mij eraan dat ik hem nog een keer zou meenemen naar het monument ’De Schaatser’. Dat leek me een goed plan op die bewuste winterdag. Tijdens de koffie konden we nog niet bevroeden dat we, op weg naar ‘De Schaatser’, ook echte schaatsers in De Weerribben zouden vastleggen. Het schaatsen op natuurijs was niet verantwoord, toch lieten velen zich er niet van weerhouden om de ijzers onder te binden.

Na de fotosessie in De Weerribben…

… reden we via Wetering, Nederland, Blokzijl, Moespot en de Leeuwte naar Sint Jansklooster. Jan had de fotoserie gezien die ik in augustus 2022 van het monument maakte, maar toen we eenmaal bij het monument stonden was hij onder de indruk hoe kunstig dit beeld is gemaakt. Het kunstwerk is namelijk gemaakt van kleine schaatsjes, de zogenaamde Friese doorlopers. Albert Weijs, woonachtig in Sint Jansklooster maakte dit kunstwerk.

‘De Schaatser’ is een ode aan Evert van Benthem, van Benthem, geboren in Sint Jansklooster, won in 1985 en in 1986 de Elfstedentocht. In 1985 ontdekte Van Benthem na de finish dat er er een stuk ijzer uit zijn rechterschaats was gebroken. Ook dat heeft de kunstenaar terug laten komen in het kunstwerk. Door het grijze weer waren enkele foto’s al min of meer zwart/wit geworden. Ik heb toen maar besloten om ook andere foto’s om te zetten naar zwart/wit.

Wordt vervolgd.

13 thoughts on “De Schaatser

  • En dan het ook nog zo treffend kunnen uitvoeren. Ik vind het naar knap. Wij hebben ook een ‘Albert Weijs’ in huis. Een ijsvogel gemaakt van bestek. Gekregen van een neef. De ijsvogel als mijn lievelingsvogel en het bestek omdat hij vaak bij ons eet en zijn oom die dan lekker voor hem kookt.

   Like

 1. Ja, er zijn altijd weer waaghalzen die het toch proberen maar vertrouwd is het zeker niet.
  Persoonlijk vind ik het een heel mooi en geslaagd monument van Evert van Benthem. Ik weet nog dat ik voor de buis gekluisterd zat in ‘85 en ‘86.
  Fijn weekend !

  Liked by 1 person

 2. Met het oog op de weersomstandigheden leek het me een veilige en toepasselijke keuze om naar ‘de Schaatser’ te gaan. Het weer was er tenslotte naar, met anderhalve nacht met matige vorst en op die dag grijs weer en temperaturen boven het vriespunt, had ik geen echte schaatsers op bros ijs verwacht. Het maakte het beeld eigenlijk alleen maar mooier in die grijze en kille omstandigheden. Erg knap en origineel hoe het gemaakt is van de doorlopers of ‘houtsjes’ zoals wij ze noemden.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.