Vanaf Boazum reden Jan en ik naar Jorwerd (Jorwert). Dat dorp had ik de avond daarvoor uitgekozen vanwege het boek van Geert Mak. Daar kom ik later op terug. Voordat we het dorp inreden zette ik de auto in de berm om een aantal foto’s te maken.



Even later stapten we uit de auto in het centrum tegenover ´Het Wapen van Baarderadeel. Nabij het etablissement staat op een bijzondere sokkel het beeld ´de Foardrager’. Op de sokkel zijn tegels aangebracht met daarop teksten en tekeningen over het dorp Jorwerd en haar bewoners. Het is een kunstwerk ter herinnering aan het 50-jarig bestaan van het Iepenloftspul Jorwert (Openluchtspel Jorwerd). Bron is deze site.







Op de gevel van ´Het Wapen van Baarderadeel´ herinnert een plaquette aan het boek wat Geert Mak in 1996 schreef, ´Hoe God verdween uit Jorwerd´. Het is een biografie van een dorp tijdens de stille revolutie tussen 1945-1995, toen het echte boeren langzaam ten onder ging. Geert Mak vertelt het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de import die niet meer groette, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween. Wat is er gebeurd op het platteland toen de machines kwamen, en de subsidies en de banken, en toen de echte boeren langzaam ten onder gingen? Mak beschrijft een historische omwenteling waarvan nu pas de omvang en de gevolgen zichtbaar worden.

Vanaf het café wandelen we naar de Redbadtsjerke (Sint-Radboudkerk). De toren stamt uit de elfde of twaalfde eeuw. Op zaterdagochtend 25 augustus 1951, om zeven minuten over vijf, stortte plotseling de toren in. In de jaren daarop is de toren herbouwd met fraai siermetselwerk, zoals dat ook bij de originele toren het geval was. Om de herbouw te financieren en te vieren werd in en vanuit het dorp het Iepenloftspul (openluchtspel) gehouden. Wandel maar met ons mee om de kerk.








Terwijl Jan fotografeerde op het kerkhof maakte ik een grotere ronde door het dorp. Na een tijdje voegde ik mij weer bij Jan die op dat moment zijn aandacht richtte op een Tsjerkepaad (kerkpad).





Natuurlijk kregen we al een deel van deze info van Jan mee, maar je foto’s zijn toch weer niet iets anders. Als ik je korte samenvatting lees van “Hoe God verdween uit Jorwerd” zag ik al meteen een ideaal scenario voor een verfilming (tenzij iemand dit al deed).
Denk wel dat een filmmaker er heel wat “plots” in kan verwerken om er een boeiende kaskraker van te maken. Geef toe, het zou Friesland toch wel op de wereldkaart zetten hé.
LikeLiked by 1 person
Het scenario wat jij zo treffend omschrijft is misschien wel uitgebeeld in een van de vele openluchtspelen in Jorwerd.
LikeLike
Daar twijfel ik zelfs niet aan Jetske…. Maar je kan ook op een groter publiek mikken hé 🙂
LikeLiked by 1 person
Wat een mooie log met diepgang.
Je foto`s zijn weer prachtig en sfeervol.
Ga dat boek ook eens opzoeken in de bibliotheek
Fijn weekend
LikeLiked by 1 person
Ik ben vorig jaar naar een lezing van Geert Mak. Hij kan heel boeiend vertellen.
Jullie ook een fijn weekend gewenst.
LikeLike
ook bij jou knappe foto’s uit Jorwerd
“Hoe God verdween uit Jorwerd” mysterieus vind ik dat
prettige dag
LikeLiked by 1 person
Zo kun je zien hoe belangrijk een pakkende titel is.
Het verhaal is niet mysterieus hoor, het is de harde werkelijkheid.
LikeLike
Mooi blog, Jetske. Ik vond het mooi om meteen te lezen dat Rudi het met me eens was dat onze blogs zo weer heel mooi op elkaar aansluiten. Je hebt er weer een mooie persoonlijke touch aan gegeven. We zijn het nog niet verleerd om samen te bloggen! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mooi om dat zo samen vorm te geven. En de opzet is geslaagd.
LikeLiked by 1 person