We hadden tijdens onze vakantie niet continu stralend zonnig weer, het was ook wel eens een dagdeel bewolkt. Het kenmerkende van dergelijke landen is echter dat de temperatuur dan wel aangenaam blijft.

Op 4 oktober ging het ‘s avonds onweren. Met de Nikon bridgecamera ondernam ik vanaf het balkon een poging om een lichtflits te vangen. Omdat ik thuis dergelijke natuurverschijnselen vastleg met een spiegelreflex had ik mij onvoldoende verdiept in de juiste instelling bij een bridgecamera. Onderstaande foto is dan ook een mislukte foto van ‘verdwaalde’ lichtjes bij het zwembad.

De volgende dag heb ik me eerst maar eens verdiept in de instelling van de bridgecamera voor het vastleggen van onweer. Ik zocht op internet en raadpleegde mijn fotomaatje, Jan. Jan adviseerde om 15 seconden te belichten. Verder schreef hij dat een statief noodzakelijk is. En daar zat nu net het probleem, ik had geen statief meegenomen. Een paar nachten later werd ik wederom wakker door onweer. Ik zette mijn camera op ‘manual’ en koos voor een belichting van 10 seconden. Ik stond op het balkon met de ellebogen stevig op de reling. En zowaar is het gelukt om enkele lichtflitsen te vangen.

Door het overdekte balkon stond ik relatief veilig. Er was wel een onweerklap dichtbij, waardoor de stroom van het hotel uitviel. Na een paar seconden nam de aggregaat het moeiteloos over.

De kans om een lichtflits te vangen is het grootst als je de zoom naar groothoek draait. Dat betekent dan wel dat de lichtflits ver weg is. Ik heb wel geprobeerd de foto’s te kroppen, maar omdat er veel ruis in de foto’s zit kreeg ik een vreemd resultaat. Dat idee heb ik toen maar laten varen.

Toen het onweer voorbij was bedacht ik me pas dat ik de camera ook wel op het muurtje van het balkon had kunnen zetten. De volgende dag heb ik een proefopstelling gemaakt waarbij ik mbv een boekje onder de lens, de lens schuin naar boven richtte. Ik heb het niet meer kunnen toepassen want er kwam geen onweer meer.

Ik vind je eerste foto erg mooi. Een boeiende lucht en de palmbomen op de voorgrond zorgen voor wat extra sfeer en couleur locale.
Die tweede foto is wel grappig. Hij doet me denken aan een foto die al eens vanuit een rijdende auto heb gemaakt. Soms kun je op die manier hele mooie, sierlijke toevalstreffers krijgen.
Wetend dat je ze met enige steun toch vanuit de hand hebt gemaakt, is het je bij een aantal van je latere foto’s niet eens zo gek af gegaan. Sterker nog, er zit een paar hele knappe bliksemfoto’s tussen. Knap werk!
Tot slot: eigenlijk kun je niet zonder een klein driepoot statiefje, zoals ik er één heb. Misschien nog ‘ns een idee voor een of ander verlanglijstje of zo … 😉
LikeLiked by 1 person
ik vind ze geweldig Jetske,
keimooi gelukt zeg,
en diverse keren ook nog,
je moet wel razendsnel zijn hiervoor,
geweldig hoor
LikeLiked by 1 person
Lest best Jetske. De bulb stand van je camera in combinatie met een afstandsbediening voor de sluiter werkt het best maar je hebt toch goed geroeid met de riemen die je had
LikeLiked by 1 person
is mij nog nooit gelukt de bliksem te fotograferen, de eerste foto is heel mooi zo met die dreigende lucht
de eerst bliksem foto is duidelijk bewogen, maar de andere heb je er knap op weten te krijgen met die flitsen
LikeLiked by 1 person
Een bridge camera heeft zo zijn beperkingen hé, ben er ook al tegenaan gelopen. Maar ja als je met vakantie gaat of ik ga wandelen is die bridge toch een pak lichter en dat scheelt ook. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen. Toch goede pogingen gedaan. Ik mag niet spreken want het nog nooit geprobeerd 🙂 . Gelukkig dat meneer Google bestaat hé en heb je Jan uit zijn bedje gebeld om te informeren 🙂 ? Straks lukt het je wel misschien in NL.
LikeLiked by 1 person
Je laatste foto is echt `als klap op een vuurpijl`
LikeLiked by 1 person
niet gemakkelijk om zoiets in beeld te brengen Jetske..
veel hangt af van de camera en je moet er wat geluk bij hebben
de laatste foto heeft hier mijn voorkeur
groeten
LikeLiked by 1 person