Oeverzwaluwwand

In het voorjaar en in de zomer neem ik regelmatig een kijkje bij de oeverzwaluwwand. In 2014 is bij  Wetering een nieuwe waterberging aangelegd. Dit is een perfecte plek voor vogels om te foerageren en te broeden. Om de oeverzwaluwen een handje te helpen is er een oeverzwaluwwand aangelegd met 156 broedgaten. Het merendeel daarvan is ieder jaar bezet. Deze wand is te vinden bij vogelkijkhut, de Twitterhut. Zie Google Maps.

De oeverzwaluwwand, eigendom van Staatsbosbeheer, is geadopteerd door de vogelwerkgroep van IVN Noordwest-Overijssel. Aan het begin van het broedseizoen gaan de vrijwilligers daar met bootjes heen om de wand schoon te maken en vers zand aan te brengen in de gaten. De oeverzwaluwen graven hierin zelf weer een nest om hun eieren in te leggen. Zie voor een foto en het verhaal op deze site van de Stentor.

In deze post  schreef ik over de waterstand die bewust naar beneden is gebracht om grazende ganzen te weren zodat riet en andere moerasplanten de kans krijgen om te herstellen.  Op onderstaande foto kun je zien dat het waterpeil rechts van de wand laag is. Het waterpeil links van de wand is hoog gebleven.

Deze oeverzwaluwwand is in een uitvoering die we in ons land veel tegenkomen. Maar deze wand heeft wat extra’s, het is namelijk voorzien van een gedicht. Dit gedicht is geschreven door Heleen Bosma, dichteres van Overijssel in 2013 – 2015. Het gedicht luidt als volgt:
Vederlicht is onze ziel
van dons en zijdezacht
wij zijn een stipje in het zwerk
een knipoog naar de zwaartekracht.

Het was er niet zo druk als in april 2019. Zie mijn vorige weblog.  De enige bezoekers hadden zich voornamelijk in het achterste gedeelte genesteld.

6 thoughts on “Oeverzwaluwwand

 1. Toch heel mooi, dat er mensen zijn die de natuur een handje helpen, doe ik ook graag aan mee, waar kan en mag 😀 Prachtig!

  Zelf moet ik ervoor richting de jachthaven vaak om ze te spotten, maar met veel geduld op de steigers is het dan ook een waar feestje!

  X

  Liked by 1 person

 2. Ha mooi, mijn vraag omtrent de waterstand is bij deze beantwoordt. Dank daarvoor!
  Het geheel maakt een wat bevreemdende indruk als je de wand in het verleden volledig in het water hebt zien staan. Voor de zwaluwen lijkt het gelukkig weinig uit te maken.

  Liked by 1 person

 3. och jetske, wat is dat toch machtig mooi om te zien zeg, als ik jou wist ik het wel, dan parkeerde ik mijn derrière elegant onder het zwerk en bleef daar lekker liggen /zitten /hangen een dagje, met de tele lens…:-)

  dat is toch meer dan fantastisch om te zien ?

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.