Jongen van de koolmezen vliegen uit

Naast het terras bij de vijver hangt een nestkastje. Ook dit jaar werd het nestkastje bewoond door koolmezen.

Drie weken hebben de ouders zich uit de naad gewerkt om de jongen te voeren.  Het eten werd hen zo in de opengesperde snaveltjes geworpen en de uitwerpselen werden vervolgens weer keurig afgevoerd.

Maandag waren de jongen groot genoeg om uit te vliegen. De ouder zat op een afstandje en ‘riep’ de jongen naar buiten.

Degene die met de snavel vooraan stond bij het voeren vloog vast als eerste uit.

 

Er is altijd één de laatste. De ouders moesten wel heel erg hun best doen om deze kleine naar buiten te krijgen. Ondertussen moesten ze ook hun reeds uitgevlogen kroost in de gaten houden.

En daar kwam dan ook eindelijk de laatste naar buiten.

Nu is het akelig stil in en bij het nestkastje. Het piepen is verstomd en de ouders vliegen niet meer af en aan. Iedere keer moet ik daar weer aan wennen. Het is te hopen dat er spoedig nieuwe bewoners intrekken.

12 thoughts on “Jongen van de koolmezen vliegen uit

 1. Ahw wat lief! Dat wil ik eigenlijk ook zo graag, nestkastjes in de tuin, maar gezien een Picasso die rond loopt, denk ik, nee, dat gaan we maar even niet doen… wie weet ooit. En ook zo grappig, ik zie net, vlak voor ik bij jou op bezoek kwam nu, 2 kleine koolmeesjes op de schutting landen, gisteren zag ik ze voor het eerst, in de wilg hangen… Kortom, ik vermoed dat ook hier in de buurt een nestje zat wat nu aan het uitvliegen is.

  Prachtige serie weer Jetske, met een glimlach bekeken en gelezen 😀

  X

  Like

 2. Wat een prachtige serie heb je gemaakt, schitterend om mee te maken! Ik hoorde vanmorgen op Vroege Vogels dat er bij iemand de vogels uitgevlogen waren, hij het hokje schoongemaakt had en er lag gelijk weer een ei in. De vogel ging daar weer een mosbedje omheen maken en er kwamen nog 2 eitjes.

  Liked by 1 person

 3. Altijd zo’n heerlijke tijd hé. Wij hadden in mijn jeugd een brievenbus aan de boom hangen om het makkelijker en toegankelijker voor de postbode te maken. Maar in de lente kon hij er nooit zijn post in kwijt. Bezet door de mezen. Dan hingen we een blad omhoog. BEZET. En kwam hij binnen met de brieven en de krant, kon dan een borreltje meepikken.

  Liked by 1 person

 4. Mooie serie weer. Je wint het zelfs met de koolmeesjes.
  Hier zijn ze ook uitgevlogen. Het hele gezin trekt gezin nu rond in onze buurt. Af en toe zitten ze weer in onze tuin in de hazelaar of de prunus. Om er foto’s van te maken is bijna onbegonnen werk met het volle bladerdek waar ze zich in verschuilen.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.