De baggelmachine in De Deelen

Terwijl ik bezig was met de serie over het turf en veen winnen in De Deelen las ik dat er ergens in dat gebied een machine is die daarvoor gebruikt werd. Een paar dagen later appte Jan mij dat hij er achter was gekomen waar die machine, de baggelmachine staat. Daarbij kwam de vraag of ik zin had om hem te vergezellen naar de baggelmachine. Daar was ik zeker voor in en zo gebeurde het dat we samen op stap gingen. Omdat Jan niet ver kan lopen had hij een route gezocht waarbij de wandeling zo kort mogelijk zou zijn. We moesten daarbij met een pontje oversteken.

Het pontje kwam net vanaf de overkant naar ons toe. Terwijl we stonden te wachten kwam er een echtpaar op de fiets en die lieten we mooi voor gaan. Zo konden wij de kunst afkijken en meteen enkele foto’s nemen.

De eerste helft van de oversteek stond Jan aan de lier en halverwege mocht ik het overnemen. Terwijl we overstaken kwam er om de bocht een skûtsje aangestoomd. Voor ons gevoel moesten we toch wel even flink doordraaien…

Vanaf het pontje was het nog maar een stukje lopen naar het paadje wat naar de baggelmachine leidde. We zeiden tegen elkaar dat we het vreemd vonden dat er naast het fietspad geen verwijzing staat naar die bewuste machine. Een onwetende fietser en wandelaar gaat daar zo aan voorbij en dat is toch jammer bij dit industrieel erfgoed.

Jan heeft op zijn weblog de geschiedenis van het winnen van turf en het gebruik van deze baggelmachine heel compleet en mooi omschreven. Daarvoor verwijs ik graag naar dit bericht en dit bericht op Afanja.

Hieronder zoom ik in op de baggelmachine.

Nog een laatste blik op de bijzondere machine voordat we de reis terug aanvaardden.

We wandelden langs de Ringvaart weer terug naar het pontje.

Met twee witjes op een distel sluit ik deze serie af.

14 thoughts on “De baggelmachine in De Deelen

 1. Je hebt er weer een mooi beeldverslag van gemaakt, Jetske. Je hebt zelfs een aantal fraaie details vlak boven de waterlijn in beeld gevangen die ik had gemist. Dankjewel voor de verwijzingen naar mijn blog. Het zal er druk worden vandaag, denk ik. 😉
  Het was weer mooi om dit bijzondere monument samen op te zoeken. En vooral op de terugweg was het fijn om je weer aan mijn zijde te hebben. Het pad leek een stukje langer, en ook de overtocht duurde net even langer naar mijn idee. 🙂

  Liked by 1 person

  • De details net boven de waterlijn heb ik vastgelegd op het moment dat ik met de ene hand het riet opzij hield en met de andere hand de camera bediende. Het was nogal een heksentoer omdat ik op het uiterste randje vd oever stond. Het was het moment dat jij zei: Plons is ho. 😳

   Ik heb niet zo’n groot aantal volgers, dus zal het aantal extra bezoekers wel tegenvallen. 😜. Mijn trouwe volgers komen ook bij jou en hebben jouw berichten al gelezen. 😊

   Ik vind het fijn dat je op dat moment (de terugreis) net wat extra steun hebt door mijn aanwezigheid. 💪😃

   Liked by 1 person

 2. De reportages van Jan heb ik met volle aandacht gevolgd maar ook van jou blog kan ik weer heel erg genieten. Hetzelfde en toch ook weer net iets anders hé 🙂
  Laat ons hopen dat de machine er nog lang mag blijven liggen zodat velen na ons er ook nog van kunnen genieten en er wat van leren.

  Liked by 1 person

 3. Ja, zo’n pontje is toch nog even zwaar werk als er een bootje aankomt wat je wilt ontwijken. Mooi verslag van deze bijzonder machine, toch jammer dat het langzaam aan het vergaan is. Dit zou toch als een stuk geschiedenis goed bewaard moeten blijven. Jou verslag en dat van Jan zorgen ervoor dat het niet helemaal in de vergetelheid is geraakt, dat dan weer wel.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.