Een familieweekend

Het afgelopen weekend waren we met mijn hele familie een weekend weg. De familie bestaat uit 3 zussen, zwagers, kinderen en kleinkinderen. We verbleven met totaal 18 personen in een mooie accomodatie in buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen. Wat het weer betreft hadden we het niet beter kunnen treffen.

Door verplichtingen kon niet iedereen aanwezig zijn van vrijdag t/m maandag, maar dat was geen punt. Familieleden vlogen in en uit.

De buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen is ontstaan bij een groep sluizen en een herberg in de 18e eeuw. De sluis waaraan de buurtschap haar naam te danken heeft zijn de sluizen (oud-Nederlands: zijlen) die aangelegd zijn bij het afsluiten van het Dokkumergrootdiep in 1729. Na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 verloren de Dokkumer Nieuwe Zijlen hun functie als zeesluizen. Aan de zuidkant werd de Willem Lorésluis aangelegd voor de benedenloop van het Dokkumerdiep. Al in 1729 werd er een monument geplaatst ter nagedachtenis van de aanleg van de sluizen. Het is een stenen smalle piramide met de inscriptie Ter Euwiger gedagtenis van de overdyking van t Dokkumer diep. De herberg annex restaurant dateert ook uit 1729. Bron is deze site.

We hebben een ontspannen en supergezellig weekend gehad. Met twee fotograferende zussen is ons familiealbum weer goed aangevuld. De komende dagen neem ik jullie mee op een aantal uitstapjes die we hebben gemaakt.

10 thoughts on “Een familieweekend

 1. De gezelligheid druipt er letterlijk van af hoor en bedankt voor de toelichtingen alsook voor de link die je insloot.
  Uiteraard altijd interessant voor ons wat deze plekken zijn ons totaal onbekend.

  Liked by 1 person

  • Die gezelligheid heb ik getracht in een notendop te vangen. Er waren nog zoveel mooie momenten met samen tafeltennissen, badminton spelen etc.
   Wat die onbekende plekken betreft dat geldt ook voor alle plekjes bij jullie. 😊

   Liked by 1 person

 2. Weer een leuke serie van jullie familie weekend waar je met plezier op terug kunt kijken. Mooi om te zien hoe kinderen zo onbevangen aan het spelen zijn. Dank voor dit prive inkijkje. Een fijn weekend !

  Liked by 1 person

 3. Pingback: Wederom naar Dokkumer Nieuwe Zijlen | Schrijven met Licht

 4. Pingback: Harde wind bij Ezumakeeg | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.