Meikever, veenpluis en kuifeend

Na mijn fotosessie bij de lepelaars zou ik mijn fietstocht vervolgen echter op dat moment vloog er een meikever langs. De meikever bleef hangen in in het stekelige struweel een eindje bij mij vandaan.

Nadat ik ook de meikever nog had meegepakt was het dan echt tijd om het Commissaris Cramerpad verder te volgen. Dit pad is in 2017 uitgeroepen tot mooiste fietspad van Drenthe. Ik kan me daar wel in vinden, het fietspad slingert zich door een prachtig landschap. Mijn volgende stop was bij veenpluis.

Even verderop staat een mooie kijkwand. De kijkwand heeft vele luikjes voor kinderen en voor volwassenen. Aan het nieuwe hout te zien zijn er recent nog nieuwe bijgemaakt. De nieuwe luikjes zijn groter, een teleobjectief met zonnekap past daar in en dat lukt bij de oudere luikjes niet.

Op de plas dobberden ganzen, wilde eenden en kuifeenden.

Een mannetje en vrouwtje kuifeend dook regelmatig onder om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Als ze dan weer boven komen zie je zo mooi de waterdruppels van hun verenkleed afglijden.

10 thoughts on “Meikever, veenpluis en kuifeend

 1. Het is heel lang geleden dat ik hier nog eens een meikever zag. De laatste zag ik trouwens tijdens één van mijn vakanties in Oostenrijk.
  Prachtig die velden van veenpluis hé. Kan me wel voorstellen dat dit één van de mooiste fietspaden is. De vogelkijkwand gunde je ook nog een aantal leuke opnames. Fijne zondag nog en vele groetjes.

  Liked by 1 person

  • We zien er niet meer zoveel als bv 10 jaar geleden maar we hebben ze hier nog wel. Ook wel in onze tuin. Veel mensen zijn er overigens niet blij mee, de engerlingen (larve van de kever) vreten de wortels van bv hagen aan. Daarna heb je een dode haag.
   Fijne zondag verder.

   Liked by 1 person

 2. Mooi gelukje weer met die meikever. Prachtig ook al dat veenpluis daar. Er groeit ook flink wat veenpluis in het Weinterper Skar, zag ik half mei.
  Mooie vogelkijkwand staat daar ook, is dat bij het Holtveen? Jammer dat hij vrij ver van de weg staat. Maar ach, bij gebrek aan bankjes achter de luikjes is hij toch al niet echt voor mij gemaakt. Je hebt daar vandaan wel een mooie blik over de plas. Doet me wel wat denken aan de kijkwand bij het Fochteloërveen.

  Liked by 1 person

  • Als we in eerdere jaren op een mooie avond onder de veranda zaten kwamen ze op het licht af. Tientallen tegelijk. Dat was best eng, want ze vlogen dan vlak langs onze hoofden.
   Dank voor je reactie. Ik vind dat ook een fijne foto.
   Heb je weer ouderwets genoten bij de sleepbootdagen?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.