Vandaag neem ik jullie voor de vijfde en laatste keer mee naar het Waterloopbos. Ik had er al een fikse wandeling opzitten en was inmiddels weer in de buurt van de parkeerplaats. Ik bedacht me op het laatste moment dat ook de Deltagoot nog wilde meepakken.

De Deltagoot is in 1980 in gebruik genomen als proeftuin voor de stormvloedkering in Zeeland. Door water in grote golven tussen de betonnen wanden te laten bulderen, werd de kracht van de pijlers getest. Ook de constructies van bijvoorbeeld olieplatforms en windmolens in zee zijn er getest. Tot 2015 is de goot gebruikt. Het is de laatste plek in het Waterloopbos waar waterstaatkundige proeven zijn gedaan. Op deze site kun je historische foto’s en filmpjes zien van de Deltagoot. De functie van deze oude Deltagoot werd overgenomen door een nieuwe testgoot in Delft, bij het instituut Deltares. Zie dit filmpje op YouTube.

In 2015 werd de Deltagoot cadeau gedaan aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten besloot er een kunstwerk van te maken. Via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kwam Natuurmonumenten bij Atelier de Lyon | RAAAF terecht. De betonnen bak van 240 meter lang werd uitgegraven. Delen van de wand zijn uitgezaagd en er dwars op de wand teruggezet. Door het uitgraven is er ook water rondom de goot gekomen. Dat geeft een fraaie weerspiegeling van de betonnen delen. Zodat het geheel nog imposanter lijkt.
Op deze site staat het volgende geschreven… Deltawerk// bevraagt het streven naar onverwoestbaarheid en is een experiment in actieve ruïne-vorming. Net als het doorgezaagde Rijksmonument Bunker 599 is het een pleidooi voor een radicaal andere omgang met cultureel erfgoed. Door dit kolossale monument van de Nederlandse strijd tegen het water uit te graven komt dit “Deltawerk op schaal” zelf in het water te staan. De reusachtige omvang van de experimenten wordt hierdoor ervaarbaar voor het publiek. Bij afwezigheid van de golven wordt de allesverwoestende kracht van het water invoelbaar gemaakt door grote blokken uit de betonnen muren te zagen, 90 graden te draaien en te kantelen. Er ontstaat een nieuw ritme van vallende platen. Deze doorsnijdingen openen het kunstwerk richting de andere testmodellen in het Waterloopbos. De zwaarte van het werk wordt een fysieke ervaring doordat de bezoeker onder de massieve blokken over het water kan lopen. Eenmaal binnen wordt men geconfronteerd met een groots perspectief op de leegte tussen de platen. Ontwerpers: Atelier de Lyon | RAAAF.





De zon zakte steeds verder en ‘dreigde’ bijna achter de bomen te verdwijnen. Als ik de Deltagoot nog in het zonnetje zou willen fotograferen dan was het zaak om door te stappen. Toch bleef ik wat langer stilstaan bij het volgende tafereeltje. Twee mannetjes en een vrouwtje wilde eenden dobberden in het water naast de Deltagoot. Ik concludeerde dat het een paartje was met een mannetje teveel. Naar het idee van het ene mannetje kwam de concurrentie te dichtbij. Hij joeg het mannetje er vandoor. Een heuse achtervolging was het resultaat. Toen hij de concurrent, naar zijn idee, ver genoeg had verdreven keerde hij zich om en zwom hij terug naar zijn vrouwtje. Het verdreven mannetje kwam echter net zo snel weer achter hem aan voegde zich weer bij het tweetal.






Het kunstwerk, Deltawerk// is een mooi object voor fotografen. Maar ook wandelaars nemen er graag een kijkje. De drie dames kwamen een fotograaf tegen die ze toevallig kenden. De fotograaf was bezig met foto’s maken voor een fotowedstrijd, zo hoorde ik toen ik er langs liep.





Nog een laatste blik op het kunstwerk tegen de ‘gouden’ bomen en op de ondergaande zon. En tot slot nog een kijkje binnenin de goot die deels beschenen werd door de laatste zonnestralen op die prachtige herfstdag.



Knap en heel speciaal, alleen jammer van het vele beton, maar ja, in wat moeten ze dit kunstwerk anders maken waarschijnlijk.
LikeLiked by 1 person
Ik vind het een mooie invulling van die saaie betonnen bak. En nu maar hopen dat er geen betonrot in komt. 😉
LikeLiked by 1 person
een mooie informatieve reeks Jetske
waarvoor dank
LikeLiked by 1 person
Graag gedaan, Willy. Fijn dat je er was.
LikeLike
Weer genoten van je serie Jetske. Leuk om te zien dat je net weer wat andere dingen belicht en laat zien van deze voor mij bekende locatie.
LikeLiked by 1 person
Ik denk inderdaad dat jij het daar wel kunt dromen. 😊
LikeLiked by 1 person
Mooie serie met die fraaie goudgele omlijsting.
Die Deltagoot blijft een prachtig object om als fotograaf mee te spelen, zeker bij stil weer.
LikeLiked by 1 person
Het stille weer en water vind ik inderdaad wel een voorwaarde.
LikeLiked by 1 person
Je hebt er een mooie en interessante serie van gemaakt, chapeau! En inderdaad heel fotogeniek is het daar.
LikeLiked by 1 person
Dank je wel, Willie. Het was genieten daar.
LikeLike
Deze deltagoot heb je zo knap gefotografeerd…het was genieten bij je met een grote G
Fijn weekend
LikeLiked by 1 person
Prachtige serie van het Waterloopbos. We waren er vorig jaar op onze fietsvakantie. Het bijzondere is ook dat ik woon vlakbij het gebied waarvoor sommige modellen als proef hebben gediend. Ik ga zeker nog eens terug en sla jouw reeks en informatie op.
LikeLiked by 1 person
Dat is leuk, dan spreekt een dergelijke serie extra aan.
LikeLike