Fotograferen of genieten?

Op het resort waar we onze vakantie vierden kwamen ook veel gasten die op doorreis waren. Op een namiddag arriveerde een groep Aziaten die Efeze hadden bezocht. Kenmerkend voor toeristen uit een Aziatisch land is wel het continu fotograferen van zichzelf.

Als ik ze zo bezig zie dan heb ik sterk de indruk dat ze meer bezig zijn met het fotograferen dan met het genieten van de omgeving.

De man nam de meest bijzondere poses aan en de vrouw maar fotograferen. Dit ging zo tijden door.

Na enige tijd verscheen er nog een Aziatische vrouw ten tonele. Zij had haar mobiel op een statief geplaatst. Ze activeerde haar zelfontspanner…

en nam haar positief in. Dan liep ze weer naar haar mobiel, activeerde de zelfontspanner en nam weer haar positie in. Dit herhaalde zich tientallen keren.

In aanvang controleerde de man op de telefoon of de foto’s van hem waren gelukt. Hij leek niet tevreden.

De andere fotograaf werd om hulp gevraagd. Zij mocht nu proberen goede foto’s te maken van de springende man.

En gaat het bij deze mensen nu om het fotograferen of om het genieten, vraag ik me dan af. Nadat ik de verrichtingen van deze toeristen had vastgelegd liep er een klein kereltje door mijn beeld. Geef mij maar zo ‘n spontaan fotomodelletje. Het rood van de ondergaande zon scheen op zijn krullen. Dat vind ik genieten !

9 thoughts on “Fotograferen of genieten?

 1. Voor jou was het vast en zeker genieten 🙂 Het ziet er wel heerlijk zot uit 🙂

  Oeiii !! foto’s maken van vreemde kinderen op een strand ? Dat is tegenwoordig bijna smeken om moeilijkheden. Daar waag ik me niet zo snel aan, maar het maakt vast verschil of de fotograaf man of vrouw is 🙂

  Liked by 1 person

  • Dat kan ik me voorstellen. Ook als vrouw doe ik dat niet gemakkelijk. Dit kereltje liep door mijn beeld toen ik de Aziaten fotografeerde. Ik deed dit alles onopvallend vanaf mijn strandbed. Dat maakt een groot verschil.

   Like

 2. Doet me denken aan onze strandvakanties in lang vervlogen tijden. Ik wist het fotograferen van mijn model en het genieten van zee en zon(sondergang) altijd prima te combineren.
  Van dit soort sessies waar jij naar hebt zitten kijken, kan ik trouwens ook wel genieten. Het is zoiets als het kijken naar mensen die na een lange reis op een camping aankomen en dan voor het eerst hun forse bungalowtent op moeten zetten … 😉

  Liked by 1 person

 3. Ik kan niet anders dan je gelijk geven Jetske. Ik denk niet dat het genieten is. Volgens mij meer van hoeveel foto’s heb ik genomen en hoeveel jij en welke posities? Maar dat kindje, dat vind ik mooi en genieten en het is een toffe foto die iets zegt…

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.