Wulpen aan de Alde Ie

Zodra ik in het vroege voorjaar het eerste riedeltje van de wulp hoor dan maakt mijn hart een sprongetje van blijdschap. ‘Gelukkig ze zijn er weer’, denk ik dan. Het mooie weer is in aantocht. Al jaren zit er in de weilanden van onze achterburen een paartje wulpen. Het is me nog niet gelukt om ze daar vast te leggen. Het gezang van de wulp doet me denken aan vroeger, aan de keren dat ik met mijn vader meeging naar het rietland. De wulp met zijn gezang was toen nog volop aanwezig. Volgens mij is het nu de zeldzaamste weidevogel.

Afgelopen week ging ik naar een plas-drasgebied in Fryslân en wel naar de Alde Ie. Zie Google Maps. Ik heb dit gebied leren kennen door mijn fotomaatje, Jan. Ik hoopte daar weidevogels te zien en te fotograferen. Ik parkeerde mijn auto en ging te voet verder. Deze weg is sinds een aantal jaren afgesloten voor auto’s.

Aan weerszijden van de weg zijn weilanden veranderd in plas-draslanden. Ik hoorde grutto’s, kieviten, scholeksters en wulpen.

Na een eindje wandelen zag ik in het weiland een vogel staan. Toen ik inzoomde met de Nikon bridgecamera zag ik dat het een wulp was.

Ik liep naar een hek en liet mijn camera rusten op een paal, zo kon ik nog verder inzoomen op de wulp. Het duurde maar even en daar kwam ook een tweede wulp aangevlogen.

Ik was blij dat ik de wulp zag en kon vastleggen.

15 thoughts on “Wulpen aan de Alde Ie

 1. ja mooi hé jetske, dat riedeltje, ik heb dat ook, als ik ze hoor.. hey…. ze zijn er weer. blijdschap voel j e dan,
  mooi gevangen met j e camera.

  ik hoop dat de natuur de kans krijgt zich te herstellen… wij mensen hebben té lang téveel genomen…
  blijf gezond…. 🐞

  Liked by 1 person

 2. Wat heerlijk dat je de wulpen weer zag en ook nog op de foto! Mijn man en ik fietsten woensdag een rondje en we zagen in de verte een groep vogels in de lucht en weer omlaag in het land. Met mijn verrekijker zag ik dat het wulpen waren en toen hoorde ik het ook. Goed Paasweeekend!

  Liked by 1 person

 3. Als mijn hart een sprongetje van blijdschap maakte dan dacht ik ook ‘Gelukkig ze zijn er weer’, die wulpse…….

  Maar deze op jou foto`s zien we hier niet…ik geniet wel bij jou blog….

  Liked by 1 person

 4. Pingback: Schrijven met Licht

 5. Pingback: Grutto’s in De Mieden | Schrijven met Licht

 6. Nee, dat niet. Ik had ook geen goede camera bij me. Even verderop zat trouwens nog een groepje van ca 10 wulpen. Ik heb dit gebiedje pas afgelopen week ontdekt en ga zeker vaker kijken!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.