12 mei, Dag van de Verpleging

Sinds 1964 viert Nederland op 12 mei de Dag van de Verpleging. 12 mei is de geboortedag van Florence Nightingale, een Britse verpleegster die bekend is geworden als grondlegger van de moderne  verpleegkunde. Het instellen van de Dag van de Verpleging had tot doel te zorgen voor een beter aanzien van de verpleging, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten. Zie ook op deze site. Vanwege de Dag van de Verpleging neem ik jullie mee naar het verleden. Op zondag 10 mei was er een uitzending van Andere Tijden over de zorgsector. Klik hier voor de uitzending. Onderstaande foto is van de site van Andere Tijden.

Als kind wist ik al dat ik later als zuster in een ziekenhuis wilde werken. Na mijn eindexamen mavo in 1980 ging ik naar de havo. In die tijd moest men minimaal een havo-diploma hebben en de vakken Biologie en Scheikunde en goede cijfers om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats in een ziekenhuis.  In de jaren tachtig zaten we in een economische recessie. Een opleidingsplaats voor de inservice-opleiding waarbij men gelijk inkomen had was toen enorm in trek. Het lukte mij om een opleidingsplaats te krijgen in Zwolle. In september 1982 startte ik met de inservice-opleiding in het Sophia ziekenhuis. Op onderstaande foto heb ik voor het eerst een uniform aan.

De opleiding begon met 3 maanden vooropleiding waarbij we theorie- en praktijklessen kregen binnen het ziekenhuis. We hadden een leuke groep, een geweldige groepsdocent, het was een prachtige tijd. We wasten elkaar, zetten elkaar op de po, poetsten elkaar de tanden, wasten elkaar het haar, deden mondverzorging en leerden de ‘onderbeurtjes’ op een pop.

Gedurende mijn opleiding heb ik zoals gebruikelijk op bijna alle afdelingen gewerkt. Of het nu bij de oudere patiënten was of bij de kinderen of op de klasse-afdeling of bij de kraamvrouwen en pasgeborenen, ik heb het overal naar de zin gehad. Op 26 februari 1986 ontving ik mijn diploma. Het was in meerdere opzichten een bijzondere dag want er werd op die dag ook een Elfstedentocht gereden.

Ik heb gedurende 18 jaren met veel plezier in het Sophia Ziekenhuis gewerkt. In het jaar 2001 maakte ik de overstap naar ziekenhuis Tjongerschans. Het was wel even wennen aan de Friese taal en aan een andere cultuur dan dat ik gewend was in Zwolle, maar ook in dit ziekenhuis werk ik met veel plezier.

Ik vind het leuk dat onze dochter ook gekozen heeft voor de zorg.  Onderstaande foto is gemaakt toen ze haar mbo-stage liep in ons ziekenhuis. De foto is gemaakt met een mobiel en kwalitatief niet goed, maar ik vind deze te bijzonder om hier niet te delen. Binnenkort hoopt ze haar hbo-opleiding af te ronden.

Als ik opnieuw moest kiezen dan zou ik weer voor een baan in de zorg kiezen. Het is hard werken, maar het is ook heel dankbaar werk. Op deze Dag van de Verpleging wil ik in het bijzonder mijn waardering uitspreken aan al die collega’s en werkers in de zorg die zich inzetten tijdens deze bijzondere periode, tijdens de corona-crisis!

9 thoughts on “12 mei, Dag van de Verpleging

 1. Wat een prachtige herinneringen deel je hier met ons,
  ik vind het geweldig wat je doet Jetske,
  ik heb zelf maar een keer in het ziekenhuis gelegen toen mijn baarmoeder eruit moest, maar de ervaring daar was ook dat de verpleging zó lief was ..
  je moet dat toch wel als een roeping zien anders hou je het denk ik niet vol,
  “respect” Jetske ..

  Liked by 1 person

 2. Wauw… wat mooie allemaal, ook van jouw dochter, en ja.. ik eer ook iedereen in de zorgen, mijn dochter heeft een deel van een opleiding in de zorg gedaan, ze heeft in elk geval de helpende speld, wat veel lager is natuurlijk, maar ze heeft het gedaan en gehaald. Om dan een compleet andere kant op te gaan.

  Zelf, heb ik even ooit bedacht dat ik zuster wilde worden later, toen leerde ik over Florence Nightinggale, als een soort van sprookje werd dat vertelt, en niet alles… ik was een jaar of 6 denk ik… tot ik snel leerde dat er bloed bij kwam kijken eventueel, toen besloot ik om maar stewardess te worden… tsjah… uiteindelijk dus thuis mama 😉

  X

  Liked by 1 person

 3. Petje af hoor voor alle zorg en verpleegkundigen… 👏👏👏
  Dankjewel Jetske, voor dit zeer leuke inkijkje in je leven en wat leuk dat je dochter ook je passie voor de zorg met je deelt. 😀
  Lieve groetjesss 🤗

  Liked by 1 person

 4. Pingback: Speelbos Sparjebird, deel 2 | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.