Geboorteregeling bij ganzen

Op een zonnige namiddag reed ik door de Weerribben. Daar zwommen meerdere grauwe ganzen met jongen.

Grauwe ganzen broeden vaak bij andere grauwe ganzen in de buurt. Dat is handig, want zo kunnen hun kuikens af en toe naar de ‘ganzencrèche’. Jonge ganzen zwemmen bij opvangouders terwijl hun eigen ouders naar eten zoeken.

Zo’n crèche biedt ook bescherming tegen roofdieren. Het is moeilijker voor roofdieren om een dier uit een goed beschermde groep te roven. Grauwe ganzen krijgen vier tot zes kuikens per nest. Als je een grotere groep kuikens ziet zwemmen, weet je dus dat je een ganzencrèche ziet! Bron: is deze site.

Naast bovenstaand verhaal kwam ik op internet nog een verhaal tegen wat een verklaring zou kunnen zijn dat er bij sommige paren veel kuikens zwommen en bij ander paren maar een of twee.

De overlast van ganzen in De Weerribben is zo groot dat men daar gestart is met geboorteregeling. Met een drone worden de ganzennesten opgezocht. Vervolgens gaan de medewerkers van Staatsbosbeheer de eieren insmeren met maisolie. Door de olie kan er geen lucht meer door de poriën van de eierschaal en gaat het embryo dood. Voordat de eieren worden ingesmeerd wordt er één ei apart gelegd. Dit ei wordt niet ingesmeerd. Het ganzenpaar zal dus uiteindelijk één kuiken krijgen. Kijk voor het verhaal en een filmpje op de site van RTV Oost.

12 thoughts on “Geboorteregeling bij ganzen

 1. Interessant verhaal over de creches.
  Meestal moet men er alles aan doen om het broeden te stimuleren… hier dus eerder het omgekeerde.
  Zou een over-populatie niet door de natuur in evenwicht gebracht worden na verloop van tijd ?
  Fijne 1e mei dag 😉

  Liked by 1 person

 2. Oh eigenlijk een beetje wreed dat verhaal over die geboortebeperking maar ja men doet het ook met duiven. In Leuven doen ze ‘de pil’ in het eten dat ze aan de duiven geven. Overpopulatie ook niet goed vermoedelijk net zoals die zwarte roeken die alle anderen verjagen.
  Een heerlijke reeks foto’s!

  Liked by 1 person

 3. Mooie foto’s en een paar mooie informatieve boodschappen er in.
  Of ze dat nu nog doen, weet ik niet, maar in De Deelen werd een deel van de eieren een aantal jaren geleden ‘geprikt’ om te voorkomen dat er teveel grauwe ganzen zijn. Het effect is hetzelfde. Er moet hoe dan ook wel iets gebeuren, want het loopt hier en daar aardig uit de hand met het aantal ganzen.

  Liked by 1 person

 4. Mooie opnames en leuk om die ganzengezinnen te zien. Interessant is de crèche functie, dat is wel slim bekeken door de ganzen. Nu ik er op let zie ik het in de polder ook wel terug dat er “samenscholingen” van jongen zijn. Leuk weetje. En eigenlijk wel jammer dat er moet worden ingegrepen dmv geboorteregeling, het zou beter zijn als er een natuurlijk evenwicht is in de grootte van de populatie.

  Liked by 1 person

 5. De afgelopen weken zie ik ook heel veel grote gezinnen grauwe gans. Er zijn er misschien wel te veel maar zonder ze zou het ook saai zijn. Tientallen jaren geleden (ik weet niet hoeveel) vond men het nodig om ze bij ons te introduceren en nu hebben we overvloed. Ik denk dat veel scheve dingen de schuld van de mens is. Deze manier van geboortebeperking lijkt me prima. Goed weekend.

  Liked by 1 person

 6. Bij mijn wandelingen door de weerribben onlangs viel mij ook al op hoe ontstellend veel ganzen er zich bevinden. Ganzen doen niet aan geboortebeperking. Mensen trouwens ook niet. We fokken maar raak en blijven ons vermenigvuldigen en flora en fauna moet er net zo ver voor wijken totdat het helemaal mis gaat op onze planeet. Ik kan mijn gevederde vrienden dus feitelijk niets verwijten.

  En toch smelt ik weer bij de aanblik van jonge mensjes en kuikens zoals ook hier op je foto’s 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.