Horsmeertjes, orchissen en vlinders

Een van mijn lievelingsgebieden op Texel is De Horsmeertjes. Tijdens de vakantieweek heb ik er twee keer een wandeling gemaakt. De eerste keer alleen en de tweede keer samen met mijn man. Het eerste gedeelte van het traject voert over een breed fiets/wandelpad. In de bosschage aan weerszijden van het pad zitten veel zangvogels.

Halverwege het pad zijn er een aantal doorkijkjes waarbij je mooi kunt uitkijken over een van de twee horstmeren. Op onderstaand punt gaat het geasfalteerde pad over in enkele zandpaden.

Ik koos het pad langs een nat stukje natuur met een rijke en kleurrijke vegetatie.

Daar bloeiden o.a. diverse soorten orchissen. Ik leerde van Rudi dat het best lastig is om ze op naam te brengen, daarom begin ik er maar niet aan om de soorten te noemen.

Ik wandelde door het duingebied. Vorig jaar fotografeerde ik op deze plaats een paar keer de blauwborst. Zie hier en hier. Dit jaar heb ik de blauwborst niet gezien. Ook andere mensen waar ik mee aan de praat kwam hadden de blauwborst tijdens die dagen niet waargenomen.

Tijdens mijn wandeling over dat pad zag ik veel rupsen van de grote beer. Verder zag ik nog een kleine vos, een sint-jacobsvlinder, een distelvlinder en een gamma-uil.

4 thoughts on “Horsmeertjes, orchissen en vlinders

 1. Kleine natte gebiedjes zijn meestal synoniem voor een rijke en ook vaak uitzonderlijke plantengroei. Wat de orchideeën betreft ga ik me evenmin aan namen wagen hoor, maar mooi zijn ze wel. Ze lijken heel sterk op deze die ik laatst ook gevonden heb, maar zoals ik al zei, er zijn er meerdere met een dergelijk uiterlijk.

  Liked by 1 person

 2. Pingback: Duinparelmoervlinder | Schrijven met Licht

 3. Aan de determinatie van orchissen waag ik me ook niet. Ik weet dat er in het Weinterper Skar vooral brede orchissen staan, maar op het veld langs de N381 staat tegenwoordig volgens mij een andere soort. Ze zijn mooi, en daar laat ik het graag bij.
  Mooie vlinderserie ook met die sint-jacobsvlinder erbij.

  Liked by 1 person

  • Ik had Obsidentify er wel bij kunnen pakken, maar deze keer vond ik het wel goed. Ik ben toch meer een diertjesfotograaf dan een bloemenfotograaf.
   Die sint-jacobsvlinder was een lastig ding. Hij zat steeds laag tussen de begroeiing. Ik moest veel geduld hebben om acceptabele foto´s te krijgen.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.