Nog een keer naar Elounda op Kreta

Vanwege het noodweer op Kreta hadden we twee dagen ‘opgesloten’ gezeten op onze hotelkamer. Op de tiende dag van onze vakantie konden we er gelukkig weer op uit. Vanwege het instabiele weer leek ons Elounda de beste keuze. We waren er in deze vakantie al een keer geweest maar we vonden het dorpje de moeite waard om daar nog een keer naartoe te gaan. Tijdens de rit naar Elounda stopten we onderweg om te genieten van het prachtige uitzicht….

We maakten een wandeling door de haven. In een gezellig etablissement met uitzicht op de haven dronken we een kopje koffie.

Vanuit de haven zag ik het dak van de kerk. We besloten daar een kijkje te nemen. De deur stond open…

Vanaf Elounda kun je naar het eiland Spinalonga. Op dat eiland verbleven mensen met lepra. We hadden beiden niet echt de drive om die oversteek te maken. We zijn gevoelig voor zeeziekte en met windkracht 5 leek ons dat niet verstandig. Toen ik op de terugweg vanaf de bergen het eiland zag liggen en er foto’s van maakte had ik toch wel een spijtig gevoel. Volgens mij is het een interessant eiland om foto’s te maken.

Over Spinalonga vond ik op internet de volgende informatie… Vanaf het jaar 1202 kwamen de Venetianen naar Kreta en zij bouwden het imposante fort, om de haven van Elounta te beschermen tegen de Turken. Terwijl Kreta in 1669 werd veroverd door de Turken, bleef Spinalonga nog Venetiaans tot 1715, tot de Turken tenslotte ook Spinalonga bezetten.Van 1715 tot 1898 werd het Venetiaanse fort bewoond door Turken. Kreta werd in 1903 een republiek en de regering wilde dat alle Turken het eiland zouden verlaten. Spinalonga werd toen door de regering van Kreta aangewezen als leprakolonie, waar mensen met lepra naartoe verbannen werden en waar zij geisoleerd van de buitenwereld moesten leven. Wegens angst voor de besmettelijkheid van deze ziekte, verlieten de Turken hals over kop het eiland. De leprakolonie op Spinalonga bleef bestaan tot 1957. Bron is deze site.

17 thoughts on “Nog een keer naar Elounda op Kreta

 1. De dreigende luchten waren nog duidelijk aanwezig, zo te zien…. Het kerkje is echt een juweeltje hoor.
  Wel jammer van het eiland, maar soms moet je overwegingen maken. Toch bedankt voor het stukje geschiedenis 🙂
  Fijn weekend gewenst.

  Liked by 1 person

 2. Mooi blogje met een breed scala aan onderwerpen. Je begint meteen al goed met die prachtige zonneharpen en vervolgens de vrolijke kleurcontrasten in de haven. Ook die kerk is erg mooi, hij lijkt me net wat rijker gedecoreerd dan de Sint Hippolytuskerk in Olterterp.
  Jammer, maar begrijpelijk dat jullie niet meer naar dat eilandje zijn geweest, Die fortificaties lijken me zeer de moeite waard.

  Liked by 1 person

 3. Prachtige uitzichten. De foto met de lichte zonneharpen vind ik erg mooi. Ook een prachtig kerkje met al die schilderingen.
  Leuk om ook een foto van jezelf nee te nemen in de serie 😀
  Fijn weekend !

  Liked by 1 person

 4. Je maakte prachtige foto’s Jetske. Slecht weer maar toch schitterend. Dat kerkje is prachtig. Spilonga daar heb ik een paar maanden terug een boek over gelezen. Denk dat het heel interessant moet zijn om de desolaatheid ervan te fotograferen. Maar erg wie er moest gaan leven…

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.