Vandaag gaan we verder met de serie over de eendenkooi. Joke, een van de volgers, schreef in een reactie in deel 1: ‘Ben heel nieuwsgierig want 100% snap ik dat niet’. In de volgende delen over de eendenkooi hoop ik duidelijk te maken wat de functie van een eendenkooi is en hoe het vangen van wilde eenden in zijn werk gaat.

Om het een en ander beeldend uit te leggen ging ik op zoek op internet. Daar vond ik een plattegrond van een eendenkooi. Hoe een eendenkooi er uitziet is afhankelijk van de streek waar de kooi ligt en het materiaal dat beschikbaar is. In principe zijn de volgende onderdelen op alle eendenkooien aanwezig. Bron is deze site.

- De vangpijp, een doodlopende sloot met een overkapping van beugels waarover een net is gespannen. De vangpijp wordt ook wel keel genoemd.
- De kooiplas, het centrum van de eendenkooi.
- De sating, langs de rand van de kooiplas een plek waar overdag de eenden rusten en hun verenkleed onderhouden.
- De borst.
- Het kooibos. Het kooibos omsluit de eendenkooi en zorgt voor rust, broedgelegenheid en producent van het bouwmateriaal voor de eendenkooi.
- Het vanghokje. Aan het einde van iedere vangpijp staat het vanghokje waarin de eenden uiteindelijk gevangen worden.
- Kennel. Hier verblijven de honden van de kooiker.
- Het makhok. Hier worden de jonge eenden mak gemaakt en wennen hier aan kooiker en kooikerhond.
- Het kooihuisje, het huisje waar de kooiker zijn voer en materiaal opslaat.
- Het boothuis, hier ligt de roeiboot die gebruikt wordt bij het onderhoud van de kooi vanaf het water.
- Broedkorven. Nest gelegenheid voor de eenden van de makke stal.
- Observatiehut. Zicht op de plas zonder zelf gezien te worden.
- Het pomphuisje, vroeger werd het waterpeil op hoogte gehouden door een watermolen, tegenwoordig met een diesel- of electropomp.

Rond 1530 waren eendenkooien en kooikers heel normaal in Nederland. In de eendenkooien werden wilde eenden gevangen voor de consumptie. De eendenkooi was voor een boer toen een gemakkelijke en leuke manier om iets bij te verdienen, omdat eenden toen hoog geprijsd waren. Na de tweede wereldoorlog was er een omslag. Aan het boerenbedrijf werd veel meer verdiend dan aan het eenden vangen. En zo verdwenen er steeds meer eendenkooien.

Totaal zijn er nog ruim 100 eendenkooien in ons land. Er zijn nog maar een paar eendenkooien die ook daadwerkelijk in gebruik zijn. Hoewel tegenwoordig de meeste eenden gevangen worden voor onderzoek zijn er nog steeds eendenkooien die eenden vangen voor consumptie. De consument heeft liever een eend die gevangen is in een eendenkooi dan een eend die geschoten is met een schot hagel. Zie ook dit dit artikel uit 2015. Het gaat echter niet goed met de populatie wilde eenden in ons land. De discussie is dan ook of men wel moet blijven jagen op de wilde eend. Zie dit artikel.

Het jaar 2020 was het jaar van de wilde eend. In de afgelopen paar jaar is er onderzoek gedaan naar de afname van de wilde eend in ons land. In juli 2022 is het rapport met de uitkomsten gepubliceerd. Met name de kuikenoverleving blijkt in de afgelopen decennia gedaald. Op basis van historische gegevens lijkt het erop dat deze overleving zelfs is gehalveerd ten opzichte van de jaren 50 van de vorige eeuw. Ook in vergelijking met andere landen waar de populaties Wilde Eenden wel stabiel zijn, is de Nederlandse kuikenoverleving laag. Doorrekeningen met het populatiemodel bevestigen dat de kuikenoverleving bepalend is voor de ontwikkeling van de aantallen van de Wilde Eend in Nederland. Geen van de andere variabelen kon de afname van het aantal Wilde Eenden verklaren. Bron is deze site.

Na de algemene informatie over eendenkooien en de wilde eenden en de discussie over de jacht op wilde eenden richten we ons nu weer op de Kooi van Pen. Met 35 HA, 5 kooiplassen en 18 vangpijpen is deze eendenkooi een van de grootste van Europa. Deze eendenkooi is van Staatsbosbeheer en wordt onderhouden door vrijwilligers. Deze eendenkooi is niet bedoeld voor het vangen van wilde eenden voor consumptie. De volgende keer ga ik schetsen hoe het vangen van de wilde eenden in zijn werk gaat.

Wordt vervolgd.
Een hele constructie is dat en op een veel groter gebied dan ik dacht. Gelukkig niet meer voor consumptie, hier toch niet. Moet waarschijnlijk toch goed onderhouden worden. Fijn dat ze het ook eens openstellen voor publiek. Zo krijg je een goede kijk op de werking. Interessant Jetske.
LikeLiked by 1 person
De vrijwilligers kunnen dan ook terecht met trots laten zien wat het resultaat is van hun noeste arbeid.
LikeLiked by 1 person
Interessant onderwerp Jetske, ben er zelf nog nooit geweest.
Fijn weekend !
LikeLiked by 1 person
Het is wel de moeite waard om het een keer te bezoeken. Volgend jaar misschien even hun site in de gaten houden?
LikeLiked by 1 person
Dank je. Ook voor jullie een fijne avond en zondag!
LikeLiked by 1 person
Een interessant verhaal in woord en beeld. Gelukkig worden er wilde eenden meer gevangen voor de consumptie.
LikeLiked by 1 person
Wilde eend staat nog steeds in het menu op diverse sites, zag ik net. Ze worden nog steeds gevangen of geschoten.
Als kind heb ik wel wilde eend gegeten. Mijn oom was vroeger kooiker en ook wij kregen dan een eend van hem. Ik was als kind een slechte eter en wellicht dat de wilde eend er bij mij helemaal niet inging. Het stond en staat in ieder geval niet op het menu van mijn gezin.
LikeLike
Ik doelde op de kooi die geen wilde eenden meer vangt gelukkig. Jammer genoeg is het niet van de menukaarten verdwenen inderdaad.
LikeLiked by 1 person
Mooi en duidelijk verhaal over de eendenkooi. De werking ervan was me op hoofdlijnen wel bekend, de meeste benamingen zijn goeddeels nieuw voor me.
Bij mijn logje over ‘De blauwe steen’ (https://ap.lc/1IeTH) zag ik op een kaart uit 1644, dat er in die tijd alleen in de omgeving van Oudega diverse eendenkooien waren. Ik heb nooit geweten dat het er zoveel waren.
LikeLiked by 1 person
Dat het er zoveel waren dat werd mij ook duidelijk na onderzoek voor het schrijven van dit bericht.
LikeLiked by 1 person