Libel, glassnijder

Tijdens een wandeling door de Weerribben zag ik in het hoge gras een libel. Ik vond het wel knap dat ik deze libel zag hangen.

Vanwege de grootte was het wel gelijk duidelijk dat het om een glazenmaker ging, maar om welke het binnen de familie glazenmakers ging, dat werd ik pas na determinatie  op de computer gewaar. Volgens mij is het een vrouwtje glassnijder.

In de regel zijn libellen zo weer gevlogen, maar deze bleef wonderwel een tijdje aan het grassprietje hangen. Zo kon ik de libel goed vastleggen wat het determineren achteraf vergemakkelijkte.

Om de libel goed te kunnen vastleggen moest ik aardig in het hoge gras roeren. Dat had tot gevolg dat ik enorm geplaagd werd door de mietsen (ook wel knutten, knaasjes, knijten, neefjes, mampieren, meurzen of zandvliegjes genoemd).

9 thoughts on “Libel, glassnijder

 1. Prachtig, de libelle is mijn krachtdier, zoals men dat weleens noemt. Als van kleins af aan mijn favoriete insect, lijkt mij ook altijd te volgen, al krijg ik ze lastig op de foto.

  Echt super!

  X

  Liked by 2 people

  • Ik beleef meer plezier aan het WordPress weblog dan aan mijn vorige weblog. De kwaliteit van de foto’s is nu ook beter dan via een gratis foto-opslag bij het vorige weblog. Ik ben nu uitgeklust en steek ik meer tijd in de fotowandelingen, fotografie en het determineren.

   Liked by 2 people

 2. Mooie libellen om te zien. Moet wel op knielen gaat zitten. De kleuren van deze libel hebben prachtig kleuren. Mooie foto’s geworden.
  In de natuur zie je dan ook alles. Bij ons is het ook zo. Veel jonge grutjes geboren. Later zie ook nog eens bij ons.

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.