In de greep van de zonnedauw

Op de oever van het zuidelijke ven in het Weinterper Skar staat veel kleine zonnedauw.

Kleine zonnedauw groeit in zeer specifieke milieus die vaak in de zomer droog, maar in de winter onder water staan. Omdat de zonnedauw op mineraalarme bodem staat is ze voor een aanvulling op het dieet aangewezen op het vangen en verteren van kleine insecten.

De kleine planten vallen op door hun roodgekleurde bladeren die in rozetten staan en haren met druppels hebben. In deze druppels zitten de enzymen die de gevangen prooi verteren. Door de combinatie van het rood met de druppels vind ik het een mooi object om te fotograferen.

Terwijl ik met de macro-lens inzoomde op de zonnedauw zag ik een metaalblauw insect tussen de tentakels hangen. Dit insect was ten prooi gevallen aan de zonnedauw.

10 thoughts on “In de greep van de zonnedauw

 1. Hallo Jetske,
  Mooie serie. Ik vind het plantje zelf een moeilijk “fotomodel” om mooi in beeld te brengen, maar dat is je goed gelukt. Dit jaar nog maar weinig zonnedauw in het Dwingelderveld gezien, mogelijk door de droogte. Voorgaande jaren zag ik daar wel meer zonnedauw op de vochtige plekken. Leuk ook dat je het insect ook in beeld hebt kunnen vangen.
  groet, Hanry

  Liked by 1 person

 2. Wauw zo mooi weer, ooit had ik de zonnedauw op tafel staan, in een terra cotta schaal, dat was mode, maar dat heeft niet lang geduurd… nu heeft mijn schoonzoon een vleesetende plant, hahaha niet de zonnedauw, maar een andere, en ik moet zeggen, hij zorgt er heel erg goed voor!

  PS, vraagje, dit is het vogeltje, ik heb geen idee, Soerd zegt al goudhaantje? Weet jij het Jetske? Vast wel 😉
  https://mymorgaine.wordpress.com/2020/06/30/het-vogeltje/

  X

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.