Zeehonden in de Noordzee

Tijdens ons verblijf op Texel maakten we een tocht naar de zeehonden in de Noordzee. Voor deze tocht kozen we voor De Vrijheid.

We voeren de haven van Oudeschild uit. De kapitein van de Vrijheid gaf flink gas. De tocht over de Waddenzee was prachtig. Met een temperatuur van 24 graden, weinig wind, een blauwe lucht met wat sluierbewolking hadden we perfect weer voor een dergelijke tocht. Hoewel ik al tientallen keren op Texel ben geweest was dit de eerste keer in mijn leven dat ik een dergelijke tocht deed.

In de Noordzee, direct ten westen van het Marsdiep, ligt de zandplaat Noorderhaaks. Alleen bij zware storm komt de plaat helemaal onder water te staan. Noorderhaaks hoort bij de gemeente Texel. Texelaars noemen de plaat meestal ‘de Razende Bol’. Op deze zandplaat liggen wel honderden zeehonden. Bron: deze site.

Na een half uur varen kwamen we aan bij de zeehonden. Waar de mobiele telefoons tekort kwamen kon ik met de Nikon bridgecamera mooi inzoomen op de zwemmende en luierende zeehonden. Ik beloofde mijn gezinsleden dat ze mijn foto’s na de vakantie wel mochten gebruiken. 😉

11 thoughts on “Zeehonden in de Noordzee

 1. wat gaaf om ze zo te zien liggen jetske, ze houden jullie wel in de gaten hé,

  ik neem aan dat alles op veilige afstand gebeurt om de dieren niet te verstoren.

  er waren er veel dit seizoen hoorde ik van iemand

  Liked by 1 person

  • Die vraag heb ik ook aan de kapitein gesteld. De boot blijft op grote afstand liggen. De zeehonden zijn het gewend. Als de zeehonden rustig blijven liggen dan is het goed. Het lijkt misschien in de serie of we dichtbij waren, maar ook nu is de bridgecamera met 60x zoom ideaal. Ik kreeg heel wat jaloerse blikken van mensen die met mobiel stonden te fotograferen. 😜

   Like

 2. Wij hebben een keer zo’n tochtje gedaan vanuit Den Oever, erg leuk. Zo vanaf Texel naar de Razende Bol is ook gaaf, ik denk dat je dan wat dichterbij komt als je dit met 200mm genomen hebt.

  Liked by 1 person

 3. Ja prachtig, vorig jaar met Pasen was ik mee met De Wilhelmina, een heel weekend dus onderweg, Terschelling en Vlieland en dan ook nog droogvallen op het Wad, er zijn regels voor trouwens om de zeehonden te benaderen, je moet zoveel meters afstand houden als je op het Wad loopt dan, op een zandplaat die droog ligt.

  Schitterende foto’s en ik denk zomaar, dat het wadgenieten.nl ook wat voor jullie is!

  X

  Liked by 1 person

 4. mooi dat je weer zo kon inzoomen op deze dieren, dan zullen de mensen met hun mobieltje alleen stipjes op de foto hebben
  leuk zo’n tocht naar de zeehonden, en dan ook nog prachtige weer

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.