2022 het jaar van de merel

Tijdens de kerstdagen hadden we prachtig winterweer. Vanwege de vorst werden onze voederplaatsen druk bezocht. Vanuit de huiskamer hebben we mooi zicht op die voederplaats. Vooral als de ochtendzon erop schijnt dan is het een genot om naar de vogels te kijken. Vanachter het raam heb ik vele foto’s gemaakt die ik de komende tijd laat zien op mijn weblog. Vandaag is het de beurt aan de merel. In de voortuin staat een grote laurierstruik. Het blad uit de voortuin heb ik onder deze struik geharkt. Deze border is een lievelingsplek voor de foeragerende merels. De bladeren worden tijdens het zoeken naar voedsel driftig alle kanten opgegooid.

Tot de eeuwwisseling namen merels toe, maar vanaf 2016 verdween bijna een derde van de populatie. Waarschijnlijk deels als het gevolg van het Usutu-virus, maar de precieze oorzaken weet men niet. Deze plotselinge afname is reden om de merel beter te gaan onderzoeken. Men weet opmerkelijk weinig over dit soort, terwijl hij dicht bij ons leeft. Om die reden roepen Vogelbescherming Nederland en Sovon het jaar 2022 uit tot ‘Het jaar van de merel’. Bron is deze site.

De merel kun je niet samen met andere tuinvogels vangen op één foto. Zodra de merel komt aanvliegen dan verdwijnt de rest. Behalve de kleinere vogels verdrijft de merel ook zijn soortgenoten. De merel is een uitblinker in territoriaal gedrag. De voederplaats hebben we overdekt om grote rovers te weren. De hoogte van de overkapping is echter dusdanig dat de merel eronder past.

In de periode dat ik bezig was met de herinrichting van de tuin kwam ik tot de conclusie dat we nauwelijks struiken hebben die bessen dragen. Om die reden heb ik een maand geleden een vuurdoorn en een meidoorn geplant. Op deze site staat een bessenkalender met 19 bessenstruiken (en -bomen) die goed zijn voor vogels. In een oogopslag zie je wanneer ze groen zijn, bloeien of bessen dragen. 

19 thoughts on “2022 het jaar van de merel

 1. Ook hier lag dus een virus aan de basis van de enorme teruggang…. Als je in een stad leeft denk je altijd dat je een bepaald dier minder of niet meer ziet omwille van de ongunstige leefomstandigheden. Het enige wat we hier nog zien in het park zijn duiven, kraaien en lijsters.

  Liked by 1 person

  • Je hebt wellicht gelijk wat betreft de leefomstandigheden, dat speelt vast ook mee. Men heeft dat nog niet goed in beeld en hopen dat het komende jaar beter in beeld te krijgen.
   De virussen zijn toch wel zorgelijk. De vogelgriep is ook nog volop aanwezig in deze periode. Stel je voor dat de vogelgriep er altijd zal blijven. Dat betekent voor ons praktisch gezien dat we het hele jaar onze kippenren moeten afdekken.

   Like

 2. Prachtige foto’s van je merels, vooral de eerste vind ik erg mooi.
  Het gaat in en rond onze tuin gelukkig al jarenlang goed met de merels. Vrijwel ieder jaar wordt er minstens één nestje groot gebracht. De afgelopen dagen waren de beide vogelbadjes die in de tuin staan weer erg populair bij de merels hier. En ze vinden het ook hier heerlijk om door de borders te scharrelen.

  Liked by 1 person

 3. Op de eerste foto zie je de merel echt in z´n natuurlijke habitat.
  Badderende merels vind ik heel mooi om te zien. Heb je er foto´s van gemaakt?
  Het komend jaar kun je meedoen met het doorgeven van de nesten van de merels in jullie tuin.

  Like

 4. Ook hier merken wij teruggang in het aantal merels in de tuin, maar de laatste tijd komen er vaak weer een paar mannen en soms nog een vrouwtje in de tuin scharrelen of lekker in de heg bivakkeren. Broeden hebben wij nog niet meegemaakt, zou wel erg mooi zijn, maar badderen doen ze wel af en toe. Jou tweede foto laat goed zien dat er toch wel een mooie tekening in het verenpak zit, het is niet alles zwart wat je ziet.

  Liked by 1 person

  • Ik heb bij ons niet echt gemerkt dat er een achteruitgang was, maar objectiveren kan ik dat niet.
   Het kan haast niet anders dan dat er merels in onze tuin broeden, ik heb de nesten niet zelf gevonden, maar ook niet actief gezocht. Ik zal het komende jaar, in het jaar van de merel, beter mijn best doen. 🧐

   Like

 5. Voor mij blinkt de merel vooral uit om z’n gezang. Daar wordt je ‘s morgens liever bij wakker dan het gekoer van die smerige duiven 😦

  Hier in Staphorst lijkt de merel nog lang niet uitgestorven. Vaak zie ik ze wegschieten onder het dichte struikgewas naast het fietspad onderweg naar mijn werk.
  Zo mooi hoe je de gele cirkel rondom het oog ziet op foto 2

  Liked by 1 person

 6. Goede tip van je met die overkapping want ja die eksters pikken inderdaad veel weg van de kleintjes. Hier komen er ook steeds meer lijkt het wel en de musjes zie ik hier steeds minder worden. Maar ook de merels zie ik niet zoveel meer. Toen die Usutu-virus er was zijn er helaas veel doodgegaan. Had eens een merel gevonden en voorzichtig opgepakt die ook heel mager was en helaas die had het dus ook en is overleden. Wel fijn dat ik ze op foto zag bij jou. Mis nog elke morgen dat heerlijke gezang van hen in vroegte. Het was mijn wekkertje. Nu hoor je steeds dat geschetter van die eksters.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.