De huismus en de ringmus

Tijdens de kerstdagen hadden we prachtig winterweer. Vanwege de vorst werden onze voederplaatsen druk bezocht. Vanuit de huiskamer hebben we mooi zicht op die voederplaats. Vooral als de ochtendzon erop schijnt dan is het een genot om naar de vogels te kijken. Vanachter het raam heb ik vele foto’s gemaakt die ik de komende tijd laat zien op mijn weblog. Vandaag zijn de mussen aan de beurt.

We beginnen met de meest voorkomende mus en wel de huismus. Omdat huismussen koloniebroeders zijn komen ze ook vaak tegelijk (in groepjes). Bovendien moet alles bij de huismus vaak zo snel mogelijk gebeuren, vanwege hun veiligheid. Het zijn kleine prooidiertjes die onderaan in de voedselketen staan, waardoor ze veel natuurlijke vijanden hebben. Dus het liefst komen ze allemaal tegelijk eten, drinken, badderen en stofbadderen. Zo kunnen ze voor elkaar opletten, en zijn ze ook zo snel mogelijk weer weg.

Bij onraad vliegen ze tegelijk op en verschuilen ze zich in de laurier naast de voederplaats. Van daaruit observeren ze de omgeving of het weer veilig is om terug te keren naar de voederplaats. En zo gaat dat de hele dag door.

Behalve huismussen hebben we in onze tuin ook ringmussen. De ringmus lijkt veel op de huismus maar heeft een roodbruine kop, lichte wangen met een donkere vlek in het midden. Verder heeft de ringmus een klein zwart befje en een witte bijna doorlopende nekrand.

De mussen zijn tolerant naar andere vogeltjes. Iedereen mag mee-eten en meedrinken. Vaak is het wel andersom en jaagt het kleine pimpeltje de mussen weg. Mezen zijn namelijk niet zo verdraagzaam.

We hebben in onze tuin een aantal plekjes waar ze kunnen broeden, bijvoorbeeld onder de dakpannen. Sinds een jaar hebben we ook een kolonienestkast voor de mussen aan het huis hangen. De nestkast is een groot succes zo is gebleken uit de succesvolle broedsels in het afgelopen jaar. Op deze site staat veel informatie over huismussen en wat men kan doen om de huismussen te helpen.

17 thoughts on “De huismus en de ringmus

 1. Wat leuk allemaal. Hier is het precies andersom, veel ringmussen en soms een enkele huismus. Maar ook kool en pimpelmezen volop aanwezig. Goed dat er ook een waterschaal is voor het dorstlessen en eventueel badderen. Dit alles kan uren kijkgenot opleveren.

  Liked by 1 person

 2. Grappig wij hebben ook zo’n groene waterschaal, alleen hangt hij bij ons in de krentenboom. De ringmus is wel een heel mooi vogeltje vind ik, ik weet nog goed dat ik die voor het eerst zag. Maar de huismus is ook super, de mussen welk soort ook (er zijn er hier maar twee in Nederland natuurlijk) zijn zo gezellig met het gekwetter. Ben benieuwd naar e andere foto’s.

  Liked by 1 person

  • De waterschaal heb ik bij De Welkoop gekocht. Normaliter hangt deze aan de boom aan de zijkant van het huis. Daar werd de schaal niet of nauwelijks gebruikt vandaar dat ik deze heb verplaatst. Eerst op de grond gezet om te testen. Het plekje is hier beter dus kan ik de schaal wel ophangen aan de sering daar vlakbij.

   Like

 3. Ringmussen heb ik hier nog nooit gezien, maar met de huismus gaat het in en rond onze tuin wel goed. Daar heb ik vorig voorjaar en zomer volop van genoten. Bij onraad duiken ze hier meestal in de hulst van de buurvrouw, maar ook onze bamboe wordt daar intussen af en toe voor gebruikt.
  Het laatste vogelnieuwtje: ons roodborst is terug. 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.