Het witte bruggetje en bootje varen

Op een avond ben ik op stap geweest op mijn geboortegrond. Ik parkeerde mijn auto en wandelde naar het witte bruggetje. Dit pad ligt tussen de buurtschappen Wetering en Kalenberg in De Weerribben.

Op de Wetering ben ik geboren en getogen. In Kalenberg had ik een bijbaan op een rondvaartboot. Ik heb dus vele malen over dit pad gereden met de brommer. Vroeger was het een smal schelpenpaadje, onlangs is dit pad verbreed waardoor snelle e-bikers elkaar moeiteloos kunnen passeren. Het witte bruggetje is authentiek.

Naast het bruggetje ligt een grote plas. Volgens overlevering is het daar heel diep en daarom wordt deze plas het ‘Het diepe gat’ genoemd. Het zand uit de plas is gebruikt voor de aanleg van de weg aan de oost- en westkant. Voor de aanleg van die wegen was het dorp alleen per boot, per fiets of te voet bereikbaar.

Op de plas was een jongen aan het spelevaren. Dat was voor mij wel herkenbaar, als jong meisje mocht ik vroeger ook zo graag varen met een boot met aanhangmotor. En maar op en neer over de Wetering. Ik had graag wat sneller gewild maar dat zat er niet in met een logge houten punter en een Mercury aanhangmotor van slechts 4 pk. Ik denk dat mijn ouders wel blij waren dat ik niet sneller kon…

Na een tijdje hield de jongen het voor gezien en verliet de plas en voer onder het bruggetje door.

Hij zette koers richting Kalenberg.

Nadat de golfslag was verdwenen maakte ik een foto van het kalme wateroppervlakte.

Ik heb nog een wandeling richting Kalenberg gemaakt. Halverwege het pad hield ik het voor gezien en ben ik teruggegaan. Het werd me te laat en te eenzaam, het was tijd om weer richting auto en naar huis te gaan.

12 thoughts on “Het witte bruggetje en bootje varen

  • Ha wat leuk. Vroeger toen er nog winters waren we bijna de hele dag op het ijs.

   Het bruggetje is tussen Wetering en Kalenberg. Als je via Wetering West naar Kalenberg fietst. Vanaf Kalenberg fiets je langs het water door naar Ossenzijl.

   Liked by 1 person

 1. Een fijne omgeving om op te groeien. Ik kan me voorstellen dat je daar met plezier op terugkijkt.
  Dat bruggetje kwam me bekend voor. Ik heb het intussen op Google Maps gelokaliseerd. Niet echt verwonderlijk dat het me bekend voorkwam, we zijn er diverse keren langs gekomen.
  Mooi dat ik eindelijk ook die beroemde rondvaartboot zien. 🙂

  Liked by 1 person

  • Ik heb een mooie jeugd en ben in een fijne en liefdevolle omgeving opgegroeid. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.
   Toch handig dat Google Maps. We zijn daar inderdaad wel een aantal malen geweest te voet en per boot.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.