Rupsen van de buxusmot en de huismus

In onze achtertuin stonden 2 forse buxushagen van pakweg 6 meter. Sinds een paar jaar worden de hagen belaagd door de buxusmot. Milieuvriendelijke bestrijding hielp niet. Chemische middelen willen we niet gebruiken. In maart hebben we daarom de meest aangedane buxushaag verwijderd. Daarvoor in de plaats hebben we bloeiende en/of besdragende struiken geplant zoals deze Osmanthus Burkwooddii.

De andere buxushaag hebben we eerst nog laten staan. Die haag ziet er wat minder dramatisch uit en weghalen kan altijd nog. Een paar dagen geleden ben ik op zoek gegaan naar de rupsen van de buxusmot. Ze zaten lekker te smikkelen aan de jonge blaadjes.

De belangrijkste reden dat we de haag hebben laten staan is omdat de mussen rupsen vangen en voeren aan hun jongen.

Het mussenhotel is ook dit jaar weer bezet. Deze keer hebben ze maar een van de drie kamers geboekt. De ouders vliegen af en aan om de jonge gasten te bedienen.

Ons gazon in de achtertuin is een bloemetjesgazon. We maaien in deze tijd zo min mogelijk om de bloemetjes te sparen. Rond de bloemen is ook altijd wat te vinden voor de voedende ouders. De mussen zitten ook regelmatig tegen de binnenmuur van de veranda geplakt. We hebben het idee dat ze behoefte hebben aan deze stof. Er zijn drie redenen dat een muur wit uitslaat. Het kan zout, salpeter of kalk zijn. De hypothese bij ons is dat het kalk is omdat de mussen het nemen. Maar wie het weet mag het zeggen.

14 thoughts on “Rupsen van de buxusmot en de huismus

 1. Weer prachtige fotografie. Die rupsen 🐛 op de buxus, mooi, schadelijk maar lekker hapje voor de mussen. Een mus zag ik zo nog niet aan een muur kleven. Er zal toch iets zijn wat ze graag hebben dat erin zit. Prachtig verhaal.

  Liked by 1 person

  • Het is wel een mooi gezicht om te zien hoe ze zich een weg door de verse blaadjes vreten. Ik heb de moed opgegeven dat we dat nog kunnen bestrijden. De natuurlijke manier kost veel tijd en moet je blijven handhaven. De buxus wordt vanwege de buxusmot door onze kwekerij niet meer verkocht.

   Liked by 1 person

 2. Sympathiek dat jullie een stuk van de buxus hebben laten staan voor de vogels. Ze maken er zo te zien dankbaar gebruik van. Zo wordt er keurig gewerkt aan het natuurlijk evenwicht in de tuin.
  Bij ons zitten de mussen af en toe weer tussen de bloemetjes van de grote muur. Die bevatten blijkbaar ook een speciaal stofje, want daar smullen ze eigenlijk elk jaar van.

  Liked by 1 person

  • Mooi om te zien dat de mussen weten wat goed voor henzelf en voor de jongen is. Zo mooi om te zien dat ze op allerlei verschillende plekken hun voedsel weghalen. Volgens mij voeden ze volgens de Schijf van Vijf. 😉

   Like

 3. Die buxusmot raak je waarschijnlijk niet meer kwijt. Mooi om te zien hoe de mussen de rupsen weer vangen voor hun jongen.
  Ik vermoed ook dat het kalk is wat ze tot zich nemen.
  Fijn weekend !

  Liked by 1 person

 4. Jullie mussenhotel is dus nog niet volboekt 😉. Benieuwd welke gasten er nog komen logeren dan. Hier doet men ook van #maaimeiniet en ik vind het prachtig om zien, al die wildgroei aan bloemen in bermen en graskanten. Van dat wit op jullie muren heb ik geen idee, ik spreek me er dan ook niet over uit. Ik hoop voor jullie het minst schadelijke voor jullie muren.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.