Aalscholvers, scholeksters en smienten (2)

Vandaag zoom ik in op  de aalscholvers, de scholeksters en de smienten  op en rond de strekdam in het Tjeukemeer. Omdat de drie vogelsoorten vaak samen op de foto staan pak ik de drie de soorten in één uitgebreide post.

De scholeksters stonden keurig in het gelid op de strekdam. De smienten stonden een rang lager hun veren te poetsen. Een aalscholver stond er als heer en meester tussen.

Hieronder zoom ik in op de twee achtergebleven aalscholvers. De aalscholvers waren in voorjaarskleed. De aalscholver is dan op z’n mooist. De wangen en dijen zijn wit bevederd en de kruin en nek zijn voorzien van zilverwitte manen. De niet-bevederde keel kleurt dan geel. Dit prachtkleed verdwijnt in de loop van het broedseizoen.

Het bleef niet lang rustig bij de scholeksters, regelmatig leek het net een stoelendans of beter gezegd, een stenendans. Het zoeken naar een nieuwe plekje op een andere steen ging niet zonder slag of stoot, de zittende orde liet zich niet zomaar opzij schuiven.

Bij de smienten zag het er rustiger uit, vreedzaam dobberde de groep rond de strekdam.

 

8 thoughts on “Aalscholvers, scholeksters en smienten (2)

 1. geweldig zo’n lens dat je ze dicht bij kunt halen zonder te verstoren, prachtige serie en heel mooie vogel foto’s
  die schol eksters zijn vaak er lawaaiig, smienten weet in niet zo die zie ik hier heel zeldzaam en aalscholvers maken ook niet veel geluid.

  Liked by 1 person

 2. Mooi, mooi, mooi. Maar de foto’s van de smienten springen er voor mij uit vandaag. Aalscholvers en scholeksters zie ik ook nog wel eens op redelijke afstand poseren, maar smienten zitten meestal te ver weg. In de Jan Durkspolder zitten ze ook vaak en veel, maar vrij altijd ver weg van de vogelkijkhut. En als er al eens een paar wat dichterbij zitten, dan moeten ze concurreren met andere blikvangers. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Een mooie plek is dat zo te zien. Nog even en de smienten trekken weer weg en dan zullen er wel weer andere vogels in de plaats komen. Fijne serie heb je gemaakt!
  ps mijn man heeft het naar zijn zin gehad bij het Woudagemaal, hij heeft er een blogje van gemaakt. Als je het leuk vindt http://www.hdoorn.nl

  Liked by 1 person

 4. och wat een heerlijk gezicht is dat toch,
  prachtige plaatjes Jetske,
  ik las pas ergens weet niet meer waar, dat er gejaagd word op smienten, dat is toch meer dan vreselijk…. dat beetje vogels, en natuur wat er nog vliegt loopt..
  ik ben een groot voorstander van een tótaal jachtverbod.. op alle dieren, wat jij..
  vandaag zag ik kievitten baltsen in de lucht, een haas in de wei, en 2 wulpen…. maai koodness….. ik moest aan de beademing 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.