Pinksterbloem of pinkenbloem

De naam pinksterbloem is misleidend. De naam is niet afgeleid van Pinksteren. Eigenlijk zou de bloem pinkenbloem moeten heten. Pinken (jonge koeien) gaan al vroeg in het voorjaar naar buiten en dat is iets eerder dan de melkgevende koeien. Het tijdstip dat het jongvee naar buiten gaat is als de pinkenbloemen net bloeien.

Omdat het nu eenmaal deze naam heeft gekregen en het vandaag Pinksteren is, krijgt het bloemetje samen met de uitgebloeide paardenbloem een plekje op mijn weblog.

Voor mij is Pinksteren niet het verhaal van de pinksterbloemen of pinkenbloemen. Voor mij gaat het om de betekenis van deze christelijke feestdag. In het christendom heeft muziek en zang een belangrijke plaats, ook voor mij. Ik vind het daarom mooi om de betekenis van Pinksteren te laten horen via het volgende lied…

Fijn Pinksteren gewenst.

10 thoughts on “Pinksterbloem of pinkenbloem

 1. Nu weet ik tenminste dat er ook zoiets als “pinken” bestaat en dat het jonge koeien zijn 🙂
  Hier in België bedoelen we met “pinken” (als werkwoord) knipogen of (met de wagen) je richtingsaanwijzer aanzetten.
  Tot zover…. en nog een fijne Pinksterzondag.

  Liked by 1 person

 2. Dat is een leuk weetje dat dat mooie bloemetje eigenlijk naar pinken genoemd hoort te worden. Dat is nieuw voor me. Wat niet nieuw is, is dat je leuk met de scherptediepte hebt gespeeld in je foto’s. 🙂
  Stef Bos beluister ik later, want dat komt nu even slecht uit.
  Fijne zondag verder.

  Liked by 1 person

 3. Ik denk dat nog maar heel weinig mensen de betekenis kennen van deze feestdag.

  De combinatie van voorgrondscherpte en achtergrondonscherpte komt voor mijn gevoel in beide foto’s niet echt prettig uit de verf maar het is hopelijk ook prima als we niet allemaal dezelfde zienswijze hebben 🙂

  Liked by 1 person

 4. Leuk idee om de pinken te associeren met de pinksterbloem. Mooi gespeeld met de scherptediepte tussen pinksterbloem en pluis van de paardenbloem. Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede foto, bij foto 1 is de onscherpte op de voorgrond enigszins storend in mijn beleving.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.