Oranjetipje

Omdat mijn vrije dag nog niet ten einde was besloot ik ook het laatste deel van de middag goed mee te pakken. Van Surhuizumer Mieden waar ik de grutto’s fotografeerde reed ik naar Het Kiersche Wijdepad bij Wanneperveen. Daar maakte ik een rondwandeling van 5 km. Ik hoopte daar de blauwborst te zien, maar dat is niet gelukt. In plaats van een blauw borstje werd het een oranje tipje…

Er staan daar velden vol met pinksterbloemen. Tot vier keer toe vloog er een oranjetipje over de pinksterbloemen. Stilzitten was er niet bij. Tot het moment dat een oranjetipje wel bleef zitten. In plaats van een pinksterbloem ging dit mannetje op een grasje zitten. Hij vouwde de vleugels dicht en zo had ik mooi zich op de onderkant. De ‘gemarmerde’ onderkant van de vleugels vind ik minstens zo mooi als de bovenkant.

Toen ik beter keek zag ik dat er ook een vrouwtje aan een grasje hing. Het vrouwtje heeft geen oranje uiteinden aan de vleugels. De onderkant van de vleugels is net zo mooi getekend als die van het mannetje. Op onderstaande foto zit het mannetje boven en het vrouwtje beneden.

Even later vloog het mannetje op en landde op een pinksterbloem. De pinksterbloem is een belangrijke voedselplant voor de rupsen van oranjetipjes. Ze eten niet de hele plant, maar zijn gespecialiseerd op het zaad. Dat zaad zit bij pinksterbloem in zogenaamde hauwtjes. Dit zijn smalle, langwerpige zaaddozen. Vrouwtje zetten hun eitjes af op planten die nog geen zaad hebben, maar wel veel bloemen en bloemknoppen. Meer informatie over het oranjetipje kun je vinden op deze site.

14 thoughts on “Oranjetipje

  1. Mooie serie van het oranjetipje. Leuk om te zien dat het oranjetipje en de pinksterbloem niet voortdurend een perfecte twee-eenheid vormen. Het oranjetipje is met dit jaar tot nu toe ontkomen, maar daar heb ik een serie prachtige ringslangen voor terug gekregen. En dat vond ik eerlijk gezegd best een goede ruil.

    Liked by 1 person

  2. Een oranjetipje kom ik de laatste tijd af en toe tegen. Het blijft niet vaak zitten. Wat een geluk dat jij het op foto kreeg. Mooi komen mee genieten van deze prachtige vlindersoort.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.