Grutto’s in De Mieden

Nu had ik inmiddels wel de wulp en de kemphaan  vastgelegd, maar  de Kening fan ‘e Greide had ik nog niet mooi voor de lens gekregen. Van mijn fotomaatje leerde ik een plekje waar ze met alle waarschijnlijkheid wel zouden zitten, maar ik wist niet hoe daar te komen. Door de corona-crisis zijn Jan en ik een tijdje niet samen op stap geweest. Omdat ik onbeschermd zorg verleen ben ik veel te bang om Jan te besmetten met het virus. Eind vorige week hebben we daar een oplossing voor bedacht. We zijn toen voor het eerst weer ‘samen apart’ op stap geweest. Voorzien van onze eigen koffie en broodjes zijn we in twee aparte auto’s naar het plas-drasgebied, De Mieden gereden. Daar parkeerden we onze auto’s in de berm en nestelden we ons op onze klapstoeltjes ruim drie meter van elkaar aan de rand van het plas-drasperceel.

Dat we daar eersterangs zaten dat werd al snel duidelijk, een paar grutto’s foerageerden geruime tijd binnen een acceptabele afstand van onze camera’s.

Terwijl wij onze camera’s veelvuldig lieten klikken foerageerden ze rustig door.

Het was een feest om daar te zijn. Het was prachtig weer. Terwijl we tussen het fotograferen bij praatten over allerlei zaken klonk er op de achtergrond het grote orkest van weidevogels.

Met zijn fiere hals en ferme snavel mag deze vogel met recht de Kening van de Greide worden genoemd.

Ik heb ook een filmpje gemaakt van de grutto’s.

 

 

 

19 thoughts on “Grutto’s in De Mieden

 1. Och wat geweldig Jetske, ik denk dat j e daar iemand een héééééél groot plezier mee gedaan hebt,
  wat een prachtige stek om te genieten van deze mooie vogels, en wat een geweldige oplossing hebben jullie bedacht,
  supertof,

  Blij van Jan en blij voor jou

  blijf gezond hé…… en heb het goed vandaag

  Liked by 1 person

 2. Prachtig mooi Jetske, daar is de grutto die ik vorig jaar per ongeluk in Lollum tegen kwam, niets bij! Maar die was ook mij aan het verjagen, eentje, die had nog een nest 😉 Dus ik moest super snel zijn.

  X

  Liked by 1 person

 3. schitterende vogels die grutto’s, heel mooie foto’s heb je er van weten te maken, leuk dat op deze manier toch even met Jan er op uit kon
  ook leuk dat filmpje, geweldig dat je zo kunt inzoomen, prachtige om dat gedrag van die vogels te zien

  RE: en je was daar vast niet met hordes mensen zoals in het westen van het land.
  Als ik in de tulpen foto’s maak dan sta ik er alleen, zijn er mensen of komen die dan ben ik weg.
  Het wordt wel drukker nu, ze gaan in de bollen streek al koppen, nu komen die mensen hierheen

  Liked by 1 person

  • Zo zonde dat die prachtige tulpen nu zo vroeg gekopt moeten worden. Ik begrijp er ook echt helemaal niks van dat mensen daar in deze situatie echt zo samendrommen. En dan ook nog liefst midden in die bloembedden gaan staan om een selfie te maken … Onbegrijpelijk, Bram.

   Liked by 2 people

 4. Wat fijn dat jullie een oplossing hebben gevonden. Het zijn heerlijke foto’s! Schitterend mooi en Jan was héél blij met dit uitstapje. En ja nu zien we hem ook nog eens en inderdaad zijn lengte, lange benen 🙂

  Liked by 1 person

 5. Mooi, Jetske, zowel je foto’s als het filmpje van de grutto’s zijn prachtig geworden. En ook hier word ik meteen weer blij van het geluid, zoals dat vorige week daar tussen de weilanden ook het geval was.
  Het was voor mij een weldaad om weer eens samen te zijn en wat bij te praten. Bijna alsof alles ineens weer gewoon was daar midden in de natuur.

  Liked by 1 person

 6. Geweldige beelden Jetske! Wat veel vogels daar op het water, en wat een heerlijk geluid. Ik sta ook versteld van de drift waarmee die grutto’s foerageren, ik zag ze nooit zo mooi dichtbij.

  Liked by 1 person

 7. Pluim op je hoed Jetske! Wat mooi om die grutto’s zo van nabij te zien peuren in het drassige land. Ergens in Nederland hebben ze gelukkig nog een mooi leefgebied zonder verlaagde grondwaterspiegel. Met de geluiden van dit filmpje breng je vroeger jaren in mijn herinnering.

  Liked by 1 person

 8. Perfecte manier om samen toch veilig op pad te kunnen. het eerste wat ik direct zie bij de eerste foto van de grutto is het sprietje voor het oog maar de foto is verder prachtig, evenals de andere foto’s. Zo mooi om ze zo beeldvullend te kunnen pakken

  Liked by 1 person

 9. Pingback: De Kievit | Schrijven met Licht

 10. Pingback: De tureluur | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.