Kikkerlarfjes in onze vijver

In eerdere posts liet ik hier het kikkerdril en de kikkers bij het kikkerdril  zien. Ongeveer twee weken geleden ontdekte mijn eega wel duizenden kikkerlarfjes in de vijver. Uiteraard moest daar wel even een fotoserie van gemaakt worden. Onderstaande foto is technisch niet fraai, maar het gaat hier om het idee. In deze periode laat de magnolia zijn bloemblaadjes vallen en daarvan komen er veel in de vijver terecht. Iedere dag schept mijn eega met een schepnet alle blaadjes uit de vijver met uitzondering van de blaadjes op de plaats van de kikkerlarfjes

Er was een groepje kikkerlarfjes die een bloemblaadje van de magnolia gebruikten als vijvertje. De kikkerlarfjes zwommen een meter vanuit de kant van de vijver.

Als ik met de Nikon inzoomde kon de autofocus niet scherp stellen op de kikkerlarfjes in de minivijver. Ik moest dus creatief zijn om de larfjes van dichtbij te benaderen. Daarom trok ik mijn waadbroek aan en zo kon ik op de rand van de vijver gaan zitten met de benen in de vijver. Op deze manier kon ik veilig voorover leunen. Onze dochter maakte de foto’s van mij met haar mobiel. En zo zag dat eruit…

Van mijn biologielessen van de middelbare school wist ik nog wel wat over kikkerdril, kikkervisjes en kikkers, maar veel was ik in de loop van de jaren toch kwijtgeraakt. Maar gelukkig hebben we internet. Na een tijdje zoeken en door de juiste zoekopdracht in te voeren kwam ik uiteindelijk terecht op een interessante site waar alles over kikkers staat beschreven. Daar leerde ik dat het bij ons om de bruine kikker gaat. Omdat bruine kikkers al zo vroeg in het voorjaar hun eitjes leggen, en het water dan nog zo koud is, leggen ze de eitjes hoog in het water. Op die manier vangen ze de meeste zonnewarmte.

Als een kikkerlarfje uit zijn eitje komt, zuigt het zich met het zuignapje vast aan een waterplant of aan het dril waar het uit gekomen is. Het blijft daar een tijdje hangen om verder te groeien. De uitsteeksels zijn de kieuwen waar ze de eerste dagen mee ademhalen.

Een paar dagen later heeft het kikkerlarfje een mondje en oogjes gekregen en het staartje is nu ook sterk genoeg om er mee te kunnen zwemmen. Het is nu een kikkervisje. De uitwendige kieuwen zijn verdwenen, het kikkervisje heeft nu inwendige kieuwen. Kikkervisjes kunnen net als kikkers ook ademhalen via hun huid. Bron is Wilma’s kikkersite. Ik was net op tijd met het vastleggen van de kikkerlarfjes, want een dag later waren het kikkervisjes geworden en verdwenen naar de diepte van onze vijver.

7 thoughts on “Kikkerlarfjes in onze vijver

 1. Gaaf! En ik zie dat jullie ook een grote vijver hebben, die hadden wij vroeger ook, in ons oude huis, ook met dril etc, maar dit was voor de digitale fotografie, ver voor, dus foto’s zijn er amper helaas. Mooi toch, dat het nu zo kan!

  En de bladeren, mijn ouders spanden op den duur een net over de vijver heen, omdat de roze bloesem bij ons dus los ging in deze periode meestal, of iets later, was makkelijker, en hoefde ze niet zo vaak te waden 😉 Maar ook voor de eenden en de reigers die bij ons aan kwamen trouwens, bescherming vissen.

  Pas geleden zagen wij in een mooi earth docu, dat de kleinste kikkers ter wereld gewoon dril leggen in hele kleine bloemkelken waar nog water in staat… zeer kwetsbaar dus ook… heel apart om te zien, en nu laat jij dit zien, heel mooi dus!

  X

  Liked by 2 people

 2. Weer wat nieuws … Je stelt me na ruim 13 jaar nog steeds voor verrassingen. Dat jij een waadpak hebt, is nu bijvoorbeeld weer nieuw voor me. 🙂
  Het heeft je – met dank aan je dochter ook – wel weer een mooie serie opgeleverd.. Prachtig om die fijne details te zien.

  Liked by 2 people

 3. wauw wat gaaf is dit weer Jetske,
  super,
  ja mooi om te zien, er zal heel wat gekwaak zijn in jullie vijver, en een aantal zal als voedsel dienen…
  maar dit nemen we even mee, geweldig, zo’n waadbroek is ook super zeg.. ❤

  Liked by 2 people

 4. handig zo’n waad broek, heb al zo vaak gedacht die zou ik ook wel willen hebben als ik ergens sta waar laarzen net niet genoeg zijn
  geweldig idee om het zo vast te leggen mooie foto’s ook die van jezelf op de rand van de vijver.
  En het resultaat is echt super die kikker larfjes zijn goed zichtbaar op die magnolia bloem blaadjes

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.