Zwartendijksterschans

Tijdens onze gezamenlijke fotodag nam fotomaatje, Jan mij mee naar Zwartendijksterschans in Drenthe. De schans ligt nabij buurtschap Een. Op Google Maps kun je de ligging en de vorm van deze schans zien.

De Zwartendijksterschans maakte deel uit van de Friese waterlinie die de doorgang door de Drentse venen vanuit Friesland richting Groningen controleerde. De schans is genoemd naar de oude naam van de weg waaraan hij ligt, de Zwartendijk, eertijds de enige verbinding door het veengebied tussen Friesland en Drenthe. De ligging was dus zeer strategisch. De huidige naam van de weg is: de Schansweg. Het bestaat uit een gracht en vier bastions. De Zwartendijksterschans is een van de weinige nog bestaande schansen uit de Tachtigjarige oorlog.

De schans is gebouwd in 1593 in opdracht van Willem Lodewijl van Nassau-Dillenburg. Na de Tachtigjarige oorlog raakte de schans in verval. In 1673 werd de schans weer in staat van verweer gebracht, ditmaal vanwege de aanval van de bisschop van Münster. Hierna raakte de schans weer in verval. In 1988 is de schans gerestaureerd en in 2002 zijn de gracht en de brug hersteld. Het was toen eigendom van stichting Oud Drenthe. Bij het opheffen van deze stichting in augustus 2009 werd het eigendom overgedragen aan de Stichting Het Drentse Landschap. Bron is Wikipedia.

We maakten een rondgang op de schans, over het smalle paadje. Dat vond ik best spannend omdat de schans hoog is en Jan niet altijd stabiel is tijdens het lopen. Maar gelukkig is het goed gegaan.

Toen we driekwart rond waren wachtte ons een onaangename verrassing. We werden namelijk aangevallen door een Grote Canadese gans. Deze gans had daar zijn territorium en die verdedigde hij met veel agressie. Er zat niets anders op dan met een grote boog om de gans heen te lopen.

Toen we de hele schans hadden rondgewandeld en weer bij het beginpunt waren stopte er een touringcar langs de weg. Een grote groep bezoekers, veelal ouden van dagen, betraden de schans. We hebben ze allereerst gewaarschuwd voor de gans.

Terwijl de groep de Zwartendijksterschans bekeek nuttigden wij onze lunch op een bankje naast de parkeerplaats. De bezoekers hadden het overigens al snel bekeken en stapten weer in de bus om hun weg te vervolgen. Na de lunch ben ik deze keer ´gewapend´ met de telelens nogmaals richting de gans gelopen. Vanaf een veilige afstand maakte ik een fotoserie van de gans.

14 thoughts on “Zwartendijksterschans

 1. Die oude schansen zijn echt prachtig, ik bezocht er ook reeds enkele maar dan wem in Noord Brabant.
  Ganzen met jongen durven al wel eens uithalen naar ongewenste bezoekers, heel begrijpbaar zelfs…. maar als je ze wat ruimte geeft en je rustig beweegt, dan blijft het meestal bij een argwanende blik.

  Liked by 1 person

 2. Weet je zeker dat je het niet spannend vond vanwege je hoogtevrees? Over mij hoefde je niet in te zitten, ik had je uitgelegd dat we zo liepen dat ik alleen naar binnen kon rollen. 🙂
  Je hebt mooie foto’s overgehouden van je treffen met de gans. Maar eerlijk is eerlijk, mijn opnamen waren in dit geval net wat spectaculairder. 😉

  Liked by 1 person

 3. Jullie weten de plekjes wel te vinden, telkens weer. Mooi in beeld gebracht, ik zie het zo voor me. Wel even spannend, kan ik me voorstellen, dat moment met die aanvallende gans. Gelukkig is er niets erg gebeurd.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.