Bijen en blauwe druifjes

In onze tuin hebben we naast het terras een verhoogde border. In deze tijd van het jaar bloeien daar de blauwe druifjes. Terwijl ik daar heerlijk in het zonnetje lekker zat ‘af te schalen’ (in ziekenhuis zijn we aan het opschalen) zag ik dat de blauwe druifjes druk werden bezocht door de bijen. Ik haalde mijn camera met het macro-objectief op en ging er eens lekker voor zitten. Een bij streek neer op, de door de zon verwarmde, muurtje. Op de computer zag ik dat het arme beestje onder de mijten zat.

De bijen gingen nauwgezet ieder bloemetje bij langs om nectar te verzamelen. Ik koos deze keer voor een iets grotere scherpte/diepte en een korte sluitertijd. Ik wilde namelijk de bijen al vliegend vastleggen en dat lukt beter met de bovengenoemde instellingen. In de serie na onderstaande foto laat ik de bijen in vlucht zien.

Het was vandaag bij uitstek een prachtige dag om samen met mijn fotomaatje eropuit te gaan, bijvoorbeeld naar het rietland van Klaas Jan.  Maar helaas zit dat er vanwege Covid-19 niet in. Gezamenlijke fotokuiers zijn op dit moment niet verantwoord.  Omdat ik door mijn werk in de zorg veelal niet meer dan 50 cm verwijderd ben van mijn patiënten is de kans op besmetting groter. Ook al heb ik zelf nog geen ziekteverschijnselen ik kan het virus al wel bij mij dragen. Ik moet er dan ook niet aandenken dat Jan met zijn MS door mij besmet zou raken…

Jan heeft op zijn weblog treffend en mooi omschreven hoe onze gezamenlijke fotokuiers tot stand is gekomen en hoe de fotokuiers zijn uitgegroeid tot een mooie vriendschap. Deze vriendschap is er niet alleen tussen Jan en mij, ook met Aafje is er een warme vriendschap ontstaan. Met enige regelmaat praten we dan ook met z’n drieën gezellig bij.

En inderdaad… de liefde voor de macro-fotografie heb ik van Jan geleerd. Toen ik dat ontdekte ging er een wereld voor mij open.

 

9 thoughts on “Bijen en blauwe druifjes

 1. prachtige serie jetske, maar die mijten …. brrrr, dat vind ik dan weer heel wat minder, hoop dat de imker ze kan verdelgen op een mooie manier zodat de bijen hun werk kunnen doen,
  blogvriendschappen… eigenlijk zijn die zó supermooi,
  want ze ontstaan door wat je schrijft..
  ik vind het geweldig, de fijnste mensen heb ik zo al ontmoet..

  Ik hoop dat jullie heel snel weer kuiertjes kunnen doen, ze zijn een houvast voor Jan

  Liked by 1 person

 2. Prachtig Jetske, die bijen hangend in de lucht bij de druifjes, en met zo’n lekkere prop stuifmeel achter de poot. Ja bijen hebben ook zo hun plagen, nog wel meer dan wij mensen. Laten we hopen dat deze exemplaren gezond blijven.

  Liked by 1 person

 3. Mooie serie, Jetske, vooral de bijen in de vlucht heb je heel knap in beeld weten te vangen.
  Het moge duidelijk zijn dat de leerling haar haar leermeester op het vlak van de macrofotografie intussen volledig overvleugelt.
  Ik kan me nog goed herinneren dat jij in het begin regelmatig op mij moest wachten, omdat ik tijdens een kuiertje nogal eens neerstreek bij één of ander bloemetje of beestje waar jij argeloos aan voorbij was gelopen. In de jaren voordat ik regelmatig werd geveld door de acnes, was dat beeld al aardig bijgesteld. Wanneer deze coronacrisis eindelijk achter de rug is en we weer eens samen op pad kunnen, kan ik denkelijk maar beter rustig doorstappen tot er een rust- en verzamelpunt langs onze route te vinden is. ij vermaakt je intussen wel. 😉

  Liked by 1 person

 4. Pingback: In het rietland | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.