Aan de Waddendijk op Texel

Onlangs brachten we een midweek door op Texel. We zijn al tientallen keren op Texel geweest, maar het was voor het eerst dat we een huisje huurden aan de oostkant van het eiland. We troffen het geweldig met de plek, het huisje, het weer en het gezelschap. Het was een vakantie waar we allemaal met veel plezier op terugkijken. In de komende series neem ik jullie graag mee naar deze vakantie.

Mijn man en ik huurden een 6-persoonshuisje. We nodigden onze kinderen uit om ook een dag en eventueel een nacht te komen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd… ze reisden de eerste dag met ons mee en de laatste dag weer met ons terug. Helaas kon onze schoonzoon geen vrij krijgen en kon hij dus niet met ons mee.

Ons huisje lag op loopafstand van de Waddendijk. Onze dochter trok hier een sprintje de Waddendijk op.

Vanaf de nieuwe Waddendijk heb je een prachtig uitzicht.

Tussen de de oude en nieuwe waddendijk liggen natuurgebieden waar veel zout water onder de dijk doorsijpelt. Dit maakt de grond ongeschikt voor landbouw, maar interessant voor natuurliefhebbers. Door de aanwezigheid van ondiepe waterplassen is het een paradijs voor veel wad- en weidevogels. Wadvogels zoals de kluut en de bontbekplevieren gedijen hier goed. Het zijn rijke broedplaatsen voor sterns en kluten.

Op onderstaande foto’s lijkt het erop dat iemand heeft geprobeerd het slijk tussen de oude en nieuwe dijk te bewandelen. De kleding met het opgedroogde slijk zijn daar meerdere dagen blijven liggen.

De brede strook tussen de weg en het natuurgebied stond vol met diverse planten waaronder de brede orchis. Ik was aangenaam verrast door de vele dagvlinders die zich tegoed deden aan het lekkers wat deze bloemen bracht.

Groot was dan ook mijn verontwaardiging toen ik zag dat op een dag alles was weggemaaid. Met het gras lagen ook alle bloemen zielig te verdorren. Er was natuurlijk geen vlinder meer te bekennen…

 

Wordt vervolgd.

15 thoughts on “Aan de Waddendijk op Texel

 1. Tja, dat gemaaide gras verdwijnt gewoon in een koeienmaag Jetske. En uiteindelijk eindigt heel veel gras als een klein biefstukje in onze eigen maag.

  Je eerste foto is een stukje oerhollandse pracht met de molen, de schaapjes en de waterpartij. Het eiland leent zich prachtig voor weidse fotografie zoals je hier laat zien

  Liked by 1 person

  • Hé Marijke, leuk dat we elkaar gisteren toevallig weer tegenkwamen. Leuk dat je een reactie hier achterlaat. Je mobiele nummer heb ik uit de reactie verwijderd, stel je voor dat de hele wereld je gaat bellen. ;-). Ik heb je nummer uiteraard wel opgeslagen in mijn telefoon.

   Like

 2. Schitterende natuur…. niet te begrijpen dat er op een dergelijk moment gemaaid wordt. Straks gaat alle plantenrijkdom daar ook nog verloren (en daarmee ook het insectenbestand). Wie zoiets doet heeft totaal geen besef van wat natuurbeheer is…. toch ?

  Liked by 1 person

 3. Waarom gaan ze daar maaien? Laat het wild staan! Flora en fauna naar de knoppen. Om heel boos te worden. Wat fijn dat de kinderen ook meegingen! Zou er nog eens willen komen… Lijkt me zo’n mooi eiland te zijn. Wat een prachtige foto’s!

  Liked by 1 person

 4. heerlijk Jetske, zo lekker uitwaaien aldaar en nog orchideetjes vinden ook,
  ik zeg driewerf bofkont 🙂

  wat joke zgt dat maaien, dat zal wel zijn om het daar schraal te houden voor de orchids denk ik ….

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Grote sterns bij Wagejot | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.